Cercul pastoral al preotilor de caritate din Prahova - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cercul pastoral al preoților de caritate din Prahova

[2011-01-14]
La Paraclisul 'Sfântul Nectarie Taumaturgul' din cadrul Asociației Nevăzătorilor și Surdomuților din Ploiești a avut loc ieri a doua sesiune a Cercului pastoral 'Speranță și vindecare' al preoților de caritate din județul Prahova, organizată de Sectorul Social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, informeaz㠄Ziarul Lumina”. Sesiunea a fost precedată de Sfânta Liturghie.
Lucrările sesiunii a doua s-au desfășurat sub egida 'Hristos Cuvântul, Lumina și Speranța celor nevăzători și surzi' și au fost prezidate de părintele Mircea Marian Pintică, coordonatorul preoților de spitale din cadrul Sectorului Social-filantropic și misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și părintele protoiereu Ștefan Mușat al Protoieriei Ploiești. Părintele Ionuț Șuț, de la Asociația Nevăzătorilor și Surzilor din Ploiești, a arătat că Biserica și-a îndreptat mereu atenția și către alte categorii de oameni, deoarece Biserica își arată purtarea sa de grijă față de creația lui Dumnezeu, în speță omul, mai ales cel care suferă: orbul, surdul, paraliticul și alții. În continuare, părintele Ionuț Șuț a exemplificat lucrarea pastoral-misionară pe care o desfășoară Biserica cu mărturii din Sfânta Scriptură și din Sfânta Tradiție. Handicapul este precum o cruce, a evidențiat părintele Ionuț Șuț, deoarece deficiența de orice fel constituie o încercare spirituală care angajează persoana respectivă în întregime și deficientul trebuie să știe că Dumnezeu, în timp ce îi trimite această încercare, îi oferă și mijloacele de a trece peste ea, lăsându-i tăria de a rezista vicisitudinilor vieții. 'Persoanele cu deficiențe de auz și de vedere sunt făpturi create după chipul lui Dumnezeu și care au suflet întreg fără deficiențe. Aceștia aduc o dimensiune nouă întregii familii a Bisericii din care ei trebuie să facă parte. De aceea, în cazul acestor deficienți, un mare rol îl are preotul, care prin acțiunile sale ajută la dezvoltarea comunicării și la realizarea intercomuniunii cu efecte benefice în realizarea cunoașterii reciproce. Preotul oferă un sfat util, o îndrumare competentă, compensează un deficit, anulează un blocaj, stinge o relație conflictuală, corectează un comportament asocial, contribuie la formarea și întărirea fondului personalității, la eliminarea complexelor de inferioritate, la normalizarea vieții și afirmarea plenară a fiecărui credincios, prin folosirea optimă a tuturor capacităților fizice și fiziologice intelectuale, afective și voliționale.
30 de filiale pentru nevăzători
Astfel că, prin Biserică și cu ajutorul preotului, acești suferinzi sunt integrați și poziționați în drumul către Împărăția lui Dumnezeu, unde Hristos ne așteaptă pe toți, având ca deziderat cuvintele sale 'Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi'', a spus părintele Ionuț Șuț.
În continuare, părintele Mihai Daniel Stoicescu, de la Spitalul General C.F. Ploiești, a reliefat că nevăzătorii au două păreri în ceea ce privește impedimentul lor: unii îl consideră un dezastru, iar alții un simplu inconvenient. 'Nevăzătorii recunosc faptul că orbirea este un inconvenient sever care cere o reorganizare în toate funcționalitățile individului spre a fi ameliorat sau chiar îndepărtat', a spus părintele Mihai Daniel Stoicescu. În România, trăiesc peste 80.000 de nevăzători, înscriși în cele 30 de filiale ale ANR (Asociația Nevăzătorilor din România), dar numărul real al persoanelor cu dizabilități de vedere este mult mai mare, depășește 100.000. Părintele Mihai Daniel Stoicescu a arătat problemele principale ale nevăzătorilor din România.
Dezbateri finale
Părintele Stoicescu a vorbit despre persoanele cu handicap auditiv, care se împart în trei categorii: surdomuți, surzi și hipoacuzici. 'În România, surzii sunt estimați ca fiind 30.000. Ca peste tot în lume, ei trăiesc printre auzitori, deși nu au cu aceștia foarte multe contacte care să depășească cadrul cotidian obișnuit. În acest fel, surzii sunt un paradox. Deși sunt în mijlocul lumii, al tumultului orașului și al modernității, ei sunt singuri, neluați în seamă, considerați o povară de către stat din cauza problemelor pe care le ridică integrarea lor în societate, adică normalizarea lor, sau, altfel spus, aducerea lor la același numitor cu auzitorii. Care este acest numitor comun? Comunicarea verbală, însușirea culturii auzitorilor, încadrarea într-un loc de muncă.'
La conferință au participat mai mulți invitați din Asociația Nevăzătorilor și Surzilor din Ploiești, care au cântat și au vorbit despre modul în care îi ajută credința în Hristos Dumnezeu. După prezentarea referatelor, au urmat discuții pe marginea subiectului propus.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1452, Ultimul acces: 2024-03-25 14:53:49