Pontiful deplange moartea Cardinalului Ghattas - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pontiful deplânge moartea Cardinalului Ghattas

[2009-01-21]
Papa Benedict al XVI-lea a lăudat zelul și simplitatea fostului Patriarh de Alexandria al Copților, Cardinalul Stephanos al II-lea Ghattas, care a murit marți la 89 de ani. Într-o telegramă trimisă astăzi Arhiepiscopului Antonios Naguib, actualul Patriarh al Bisericii Catolice Copte din Alexandria, Papa își declară "comuniunea în rugăciune cu Biserica patriarhală, cu familia celui decedat și cu cei care îl deplâng". Prelatul a murit în Cairo, Egipt.
Sfântul Părinte se roagă ca "Isus Cristos Înviat să îl primească în bucuria și pacea Sa pe acest fidel slujitor al Bisericii, care, mai întâi ca misionar al Congregației Misiunii, apoi ca Episcop de Luxor și în fine ca Patriarh, s-a dedicat cu mare zel și simplitate slujirii Poporului lui Dumnezeu, încur ajând dialogul și conviețuirea". La final Pontiful acordă binecuvântarea sa apostolică "Episcopilor, preoților și credincioșilor Patriarhiei copte de Alexandria, confraților lazariști ai Cardinalului, familiei și tuturor celor care, cu speranță, participă la funeraliile sale."
Conform Radio Vatican, Cardinalul egiptean s-a născut la Cheikh-Zein-el-Dine, în apropiere de Tahta. A intrat în seminarul minor de la Cairo în august 1929 și a terminat studiile în iunie 1938 la colegiul "Sfânta Familie" al părinților iezuiți. A fost trimis apoi la Roma, la colegiul "De Propaganda Fide", unde a obținut licența în filosofie și teologie. Hirotonit preot la Roma la 25 martie 1944, s-a întors în Egipt ca profesor de filosofie și teologie dogmatică la Seminarul Major din Tahta și apoi din Tanta. În 1952 a intrat în Congregația Misiunii Sfântului Vincențiu de Paul (Părinții Lazariști), făcând apoi noviciatul la Paris. După 6 ani de apostolat în Liban, a fost numit econom și a poi superior al Lazariștilor la Alexandria.
La 8 mai 1967, Sinodul copto-catolic l-a ales Episcop de Luxor al copților și la 9 iunie în același an a fost consacrat Episcop în biserica părinților lazariști din Alexandria. La 9 iunie 1986 a fost ales în unanimitate Patriarh de Alexandria, când și-a schimbat numele din Andraos în Stephanos Ghattas al II-lea, în semn de afecțiune și continuitate față de ilustrul său predecesor. Papa Ioan Paul al II-lea i-a acordat "ecclesiastica communio". În cadrul istoricului pelerinaj făcut de Papa Ioan Paul al II-lea la Muntele Sinai, între 24 și 26 februarie 2000, l-a primit pe Sfântul Părinte însoțindu-i zilnic pașii în rugăciune și tăcere pe urmele lui Moise. În martie 2006, Sinodul Episcopilor Bisericii Catolice Copte a acceptat renunțarea la oficiul patriarhal prezentată de Cardinalul Stephanos Ghattas al II-lea. În urma morții sale, Colegiul Cardinalilor este format din 188 de Cardinali, dintre care 116 electori și 72 n on electori.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 711, Ultimul acces: 2020-06-01 18:37:00