Intalnire ecumenica de rugaciune in Catedrala greco-catolica din Lugoj - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Întâlnire ecumenică de rugăciune în Catedrala greco-catolică din Lugoj

[2009-01-21]
În ziua de sâmbătă, 17 ianuarie 2009, cu începere de la orele 11, în Catedrala greco-catolică 'Pogorârea Spiritului Sfânt' din Lugoj a avut loc o întâlnire ecumenică de rugăciune la care au participat reprezentanții cultelor din municipiul de pe Timiș, însoțiți de numeroși credincioși din comunitățile lor, dar și reprezentanți ai autorităților locale. Evenimentul a fost organizat cu o zi înainte de debutul ediției 2009 a Octavei de rugăciune pentru unitatea creștinilor (18-25 ianuarie). La Lugoj a avut loc a XIII-a ediție de după decembrie 1989 a rugăciunii pentru unitate.
Astfel, în lăcașul de cult au fost prezenți: E.S. Mons. Alexandru Mesian, Episcop greco-catolic de Lugoj; Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general al Eparhiei de Lugoj; pr. dr. Marius-Petru Pop, consilier și secretar epar hial al Eparhiei Lugojului; pr. Teodor Baba, consilier eparhial, protopop greco-catolic al Lugojului; pr. Ioan Pop, parohul Catedralei greco-catolice; pr. Nicolae Borduz, secretarul Protopopiatului ortodox român de Lugoj; pr. Ilie Albiciuc, protopopul ortodox ucrainean de Lugoj; pr. Mihail Titi Dumitrescu, decan, parohul romano-catolic de Lugoj; pastorul Zoltan Gall, paroh reformat de Lugoj; pastorul Egon Wonner din partea Comunității evanghelice Lugoj; pastorul David Nicola, din partea Comunității baptiste Lugoj; pastorul Cadmiel Paveloni, Biserica Penticostală Lugoj; dr. Paul Costin, Comunitatea evreiească Timișoara; Ivan Bloch, Comunitatea evreiească Lugoj; pr. Robert Heczel, vicarul parohial romano-catolic de Lugoj; prof. ing. Francisc Boldea, primarul Lugojului; ing. Ioan Ambruș, viceprimarul Lugojului și Sorin Stragea, deputat. Comunitățile: greco-catolică, romano-catolică, ortodoxă română, ortodoxă ucraineană, baptistă, reformată și penticostală au fost reprezentate și de grupuri corale.
Reprezentanții cultelor au intrat în procesiune solemnă în Catedrală, pe parcursul deplasării fiind însoțiți de dangătul clopotelor. Reprezentanții Bisericilor au stabilit ca la ora începerii evenimentului, la toate bisericile din oraș care folosesc clopote, acestea să răsune timp de trei minute, pentru a marca evenimentul ecumenic din Lugoj. După cuvântul de bun venit adresat de PS Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului, gazda evenimentului, înaltul Ierarh a prezentat pe scurt evenimentul din acea zi și participanții la acesta. După citirea de către pr. dr. Marius-Petru Pop a textului biblic ales pentru acest an (Ez 37,15-28), reprezentantul fiecărei comunități s-a adresat celor de față citind un fragment biblic, făcând un scurt comentariu legat de fragmentul respectiv și rostind o rugăciune pentru unitatea creștină. După fiecare intervenție a reprezentanților cultelor a urmat un cântec interpretat de membrii corurilor venite la Catedrala d in Lugoj la întâlnirea de rugăciune.
După reprezentanții Bisericilor a fost invitat să se adreseze asistenței primarul Lugojului, care și-a exprimat bucuria pentru armonia confesională care există la Lugoj și a făcut referiri la atenția sporită pe care executivul local o acordă fiecărei comunități religioase din municipiu, pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cultele pe plan local. Intervenția primarului a fost urmată de rostirea rugăciunii 'Tatăl nostru' în limbile română, maghiară, germană și ucraineană. Mai apoi parohul romano-catolic i-a invitat pe toți cei prezenți să schimbe un semn de pace iar Preasfințitul Alexandru a mulțumit lui Dumnezeu pentru fericita ocazie ca și în acest an cultele din Lugoj, prin reprezentanții lor și credincioșii veniți la Catedrala greco-catolică să-i aducă rugăciuni de laudă, de mulțumire și de cerere ca armonia confesională de la Lugoj să fie menținută iar refacerea unității creștine să se realizeze cât mai cur ând. (După corespondența publicată de pr. dr. Marius-Petru Pop pe BRU.ro)
(Sursa: BRU.ro)
Imagini suplimentare:

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1543, Ultimul acces: 2024-03-27 11:46:26