Romanii din diaspora - mai putin credinciosi, dar mai implicati in relatiile cu prietenii - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Românii din diaspora - mai puțin credincioși, dar mai implicați în relațiile cu prietenii

[2009-01-21]
Scris de Iuliana Gălețeanu

Europeans Values Survey și World Values Survey arată că românii au trei priorități - familia, munca și religia. Timpul liber și prietenii sunt mai puțin importanți, dar numai pentru cei care nu au plecat departe de țară. Migranții români cu studii superioare acordă o importanță mult mai mare prietenilor și timpului liber decât românii rămași acasă. În ceea ce privește rolul pe care îl joacă religia în viața migranților, acesta este în scădere, tendință specifică Europei de Vest. Conform unui studiu Europeans Values Survey și World Values Survey, românii sunt familiști, muncitori și credioncioși. 86% dintre români consideră familia a fi "foarte importantă" în viața lor. Munca și religia înregistrează scoruri care nu diferă semnificativ (56%, respectiv 51%), timpul liber și prietenii sunt aproape la egalitate (35% și 29%), în timp ce politica este considerată a fi foarte importantă de doar 6% dintre români. Munca este încă și mai importantă la generațiile mature, familia este mai importantă în rândul celor mai bine educați, iar prietenii și timpul liber sunt ceva mai importante pentru tineri, ca și pentru bărbați. Femeile acordă o importanță ușor sporită familiei, dar și religiei. Politica este un pic mai importantă pentru bărbați, interesul pentru ea crescând odată cu vârsta.

Între migranții care au răspuns la chestionar și românii din țară nu există diferențe remarcabile în ce privește importanța acordată familiei, muncii și chiar politicii. Timpul liber, prietenii și mai ales religia oferă însă o imagine care apropie diaspora mai mult de modelul european. Migranții români cu studii superioare acordă o importanță mult mai mare prietenilor și timpului liber decât românii rămași acasă. În ce privește religia, există o diferență de-a dreptul uriașă între migranții ce au răspuns la sondaj și românii din țară . Aceasta se manifestă indiferent de vârstă sau educație, în sensul diminuării importanței religiei, spre valori apropiate de cele din Europa de Vest.

Sursa: www.Culte.ro


Contor Accesări: 881, Ultimul acces: 2020-05-27 20:24:23