PF Parinte Patriarh Teoctist a fost prezent astazi la manifestarea omagiala dedicata Zilei Unirii Principatelor Romane - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PF Parinte Patriarh Teoctist a fost prezent astazi la manifestarea omagiala dedicata Zilei Unirii Principatelor Romane

[2006-01-24]
In prezenta PF Parinte Patriarh Teoctist, la Palatul Patriarhiei Romane din Bucuresti s-a derulat astazi o manifestare omagiala dedicata Zilei Unirii Principatelor Romane. Manifestarea a debutat cu o conferinta sustinuta de catre prof. univ. dr. Panait I. Panait, de la Facultatea de Istorie a Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti si a continuat cu o conferinta sustinuta de catre diac. prof. Nicu Octavian, consilier patriarhal. Parintele consilier Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, ne-a oferit mai multe amanunte despre aaceasta manifestare deosebita care a avut loc la Bucuresti: "Si la Bucuresti, la fel ca la Iasi, Focsani sau in alte orase ale tarii, sarbatoarea Unirii Principatelor Romane a fost marcata printr-o manifestare organizata la Palatul Patriarhiei, de Patriarhia Romana, Primaria Sectorului IV si Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir". Pe Dealul Patriarhiei, manifestarea are si o semnificatie speciala, pentru ca in vechea cladire a fost ales, acum 147 de ani, domnitorul Alexandru Ioan Cuza si in Tara Romaneasca, si astfel s-a realizat Unirea Principatelor Romane. La Bucuresti, dupa ce corul Seminarului Teologic din Bucuresti a intonat imnul national, au rostit scurte alocutiuni domnul Adrian Inimaroiu, primar al Sectorului IV din Bucuresti, si rectorul fondator al Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir". Au urmat doua conferinte complementare: una sustinuta de catre prof. univ. dr. Panait I. Panait de la Facultatea de Istorie a Universitatii Crestine "Dimitrie Cantemir", cu titlul "24 ianuarie 1859-Zi de aur a istoriei romanilor", iar cea de-a doua a fost sustinuta de parintele prof. Nicu Octavian, consilier patriarhal, referitoare la "Contributia Bisericii Ortodoxe Romane in realizarea Unirii Principatelor Romane". Au fost prezenti reprezentanti ai Administratiei Prezidentiale, ai Guvernului, ai unor institutii publice din Bucuresti, studenti, profesori, elevi, cu totii partasi la o veritabila lectie de istorie, pentru ca in cele 90 de minute cat a durat intreaga manifestare, am facut sa meditam la vredniciile inaintasilor si sa ne gandim la responsabilitatea noastra pentru viitor. In incheiere, PF Parinte Patriarh Teoctist a subliniat valoarea spirituala a actului de la 24 ianuarie 1859, valoarea unitatii, avand ca model suprem Sf. Treime, iar la sfarsit toti cei prezenti s-au prins in traditionala hora a unirii".

Asa cum a mentionat si parintele consilier Constantin Stoica, in cadrul manifestarii de astazi de la Palatul Patriarhiei, PF Parinte Patriarh Teoctist a vorbit despre insemnatatea Unirii de la 1856 si, in special, despre ideea de unitate nationala a romanilor: "Ideea de unitate pentru noi este meritul credintei noastre. Suntem un popor crestin si ati remarcat ca vorbitorii, luptatorii, erau stapaniti neincetat de ideea aceasta nationala, ideea poporului roman de unitate nationala care este din izvor dumnezeiesc, fiind foarte important lucrul acesta".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1536, Ultimul acces: 2024-03-27 07:32:37