Un oficial al Vaticanului critica conditiile din inchisorile italiene - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Un oficial al Vaticanului critică condițiile din închisorile italiene

[2006-01-12]
Președintele Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace a criticat condițiile din închisorile italiene - și, mai general, din închisorile din întreaga lume. Cardinalul Renato Martino a declarat pentru cotidianul italian Corriere della Sera că a vizitat închisori din multe țări diferite, și în mod constant a descoperit că "situația este inumană și lipsită de orice demnitate umană".

Cardinalul a dezvăluit că a primit multe scrisori de la prizonieri, descriind condițiile pe care el le-ar considera "de necrezut". Totuși, a spus el, "vizita este cea care îți relatează cel mai bine; trebuie să vezi pentru a crede". Cardinalul Martino a atras atenția asupra aglomerației din închisorile italiene, unde 70.000 de prizonieri se află deținuți în instituții construite pentru maximum 40.000. Deși aceste statistici sunt bine cunoscute în Italia, a arătat el, implicațiile nu au fost tot atât de larg discutate. El a descris o vizită într-o celulă de închisoare construită pentru doi bărbați, în care stau de fapt șase. Practic nu există spațiu între paturi, astfel că prizonierii își petrec zilele în întregime în paturile lor.

În America Latină, Africa și Asia, condițiile din închisori sunt mult mai rele decât în Italia, a continuat Cardinalul. Acolo, a spus el, mulțimile de prizonieri sunt "pe jumătate dezbrăcate, pe jumătate înfometate". Unii oameni ar putea argumenta că deținuții, prin infracțiunile lor, au adus asupra lor aceste condiții, a observat Cardinalul Martino. Prelatul italian nu a fost însă de acord. Chiar și lăsând la o parte posibilitatea ca unii prizonieri să fi fost condamnați pe nedrept, el a făcut distincție între "pedeapsa potrivit justiției" și "pedeapsa care violează demnitatea și drepturile omului". Atunci când legislatorii stabilesc termenele de detenție ca pedeapsă pentru anumite infracțiuni, a arătat Cardinalul, ei speră că acea pedeapsă - pierderea libertății - va servi la reabilitarea infractorului. Totuși, a argumentat el, când acea pierdere a libertății este însoțită de pierderea demnității, "conduce nu la reabilitare, ci la amplificarea cruzimii". Și condițiile inumane care cauzează acest efect negativ sunt prezente "aproape pretutindeni, în lume și în Italia".

Cardinalul a mai arătat că este greșit să spunem că condițiile dure de închisoare ajută la asigurarea securității publice. Situația din închisori este "explozivă", și prizonierii pot fi mai bine reabilitați dacă au anumite perspective pentru "ajutor și speranță" în închisoare și mai apoi. El a citat cuvintele Papei Ioan Paul al II-lea: "Nu există pace fără dreptate; nu există dreptate fără iertare". Cardinalul Martino a chemat la "un gest de clemență" pentru prizonieri. El a refuzat să fie mai concret, spunând că legislatorii trebuie să aleagă măsurile potrivite. A sprijinit însă apelul lansat de Comunitatea Sant`Egidio, publicat la începutul lunii ianuarie, chemând la anumite măsuri de clemență. Președintele Consiliului Pontifical pentru Justiție și Pace a dezvăluit faptul că a vorbit cu Papa Benedict al XVI-lea despre condițiile din închisori, și că dicasterul său pregătește în prezent un document pe această temă.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1025, Ultimul acces: 2021-11-28 14:04:56