IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitana, din Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi Sf. Liturghie la Catedrala mitropolitana, din Iasi

[2006-01-07]
In cuvantul de invatatura, IPS Sa a subliniat principalele semnificatii ale pericopei evanghelice citite astazi. IPS Parinte Mitropolit Daniel s-a referit mai intai la una dintre principalele misiuni ale Sf. Prooroc Ioan, Botezatorul si Inaintemergatorul Domnului: "Sf. Ioan Botezatorul, in Evanghelia de astazi, pare un marturisitor al Mantuitorului nostru Iisus Hristos in fata lumii, in fata poporului, si el are constiinta misiunii sale, acela de a boteza cu botezul pocaintei. Botezul pocaintei nu are plinatatea harului. Asa cum spune Sf. Vasile cel Mare, botezul lui Ioan Botezatorul este inceputul botezului, iar botezul Mantuitoului Iisus Hristos este desavarsirea botezului. Cu alte cuvinte, botezul Sf. Ioan, acela prin care el indemna oamenii la pocainta sa-si schimbe viata, si apoi boteza, este o pregatire pentru botezul crestin. "Eu va botez pe voi acum cu apa, dar Cel ce vine dupa mine va va boteza cu Duh Sfant". Deci, botezul pocaintei este pregatitor pentru botezul mantuitor".

IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat apoi cinstirea deosebita de care se bucura Sf. Prooroc Ioan Botezatorul in cadrul Bisericii: "El este foarte cinstit de catre Biserica, fiindca este marturisitor al lui Mesia, al lui Iisus Hristos ca fiind Fiul lui Dumnezeu, Mantuitorul lumii, si cel care ne cheama la pocainta. In iconografia noastra, Sf. Ioan Botezatorul apare in icoana Deisis, aceea a mijlocirii in ziua din urma, alaturi de Maica Domnului, reprezentand Vechiul Testament, dar si mijlocirea pentru cei care s-au pocait in clipa mortii, dar n-au mai avut timp pentru a arata roadele pocaintei in viata lor".

De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a explicat credinciosilor prezenti astazi la Catedrala mitropolitana din Iasi de ce Sf. Ioan Botezatorul este considerat ca cel mai mare prooroc al Vechiului Testament: "De ce Sf. Ioan Botezatorul este atat de mare? Pentru ca, in Iisus Hristos, pe Care el il marturiseste, se implinesc toate profetiile mesianice, si el este mare, ca ultim profet al Vechiului Testament, pentru ca ceea ce au vazut de departe, in timp, proorocii Vechiului Testament, el a vazut de aproape. Ceea ce au prevazut si prezis proorocii sau profetii Vechiului Testament, fara sa atinga cu mana lor, a atins cu mana lui, Sf. Ioan Botezatorul. Sf. Ioan vede implinirea profetiilor nu cu ochii duhovnicesti doar, ai sufletului, inspirat de Duhul Sfant, cum au vazut ceilalti prooroci, ci cu ochii lui trupesti. El este cel mai mare, pentru ca nu numai ca a vazut departe, ci si a atins cu mana sa crestetul lui Dumnezeu Fiul, devenit Om. Este mare, mai ales pentru ca s-a intalnit cu Sf. Treime. Dupa Maica Domnului, a doua fiinta umana care s-a intalnit intr-un mod special cu Sf. Treime, a fost Sf. Ioan Botezatorul. El a auzit glasul Tatalui din ceruri, spunand despre Iisus Hristos: "Acesta este Fiul Meu Cel iubit, intru Care am binevoit", a atins cu mana crestetul Fiului lui Dumnezeu Intrupat si a vazut cu ochii pe Duhul Sfant, in chip de porumbel".

IPS Parinte Daniel a evidentiat si legatura profunda care exista intre sarbatoarea de ieri si cea de astazi, pe de o parte, si sarbatoarea de astazi si botezul nostru, pe de alta parte: "Inainte de botez ne trebuie pocainta, dar si dupa botez ne trebuie pocainta, daca am mai savarsit pacate. Sf. Ioan Botezatorul, ca dascal al pocaintei, ne arata ca trebuie sa traim tot timpul in pocainta, atat timp cat suntem pacatosi, si suntem tot timpul pacatosi, daca nu cu fapta, prin cuvinte sau suntem pacatosi cu gandul. Avem nevoie totdeauna de pocainta sau de botezul lacrimilor. Sfantul botez nu se repeta. O singura data e botezat cineva, dar botezul lacrimilor sau Taina Pocaintei sau a Spovedaniei se repeta cat mai des, ca sa ne curatim haina de lumina de la botez prin marturisirea pacatelor, prin cainta si prin hotararea de indreptare a vietii noastre. Iata de ce, imediat dupa sarbatoarea botezului, avem si amintirea Sf. Ioan Botezatorul, cel prin care s-a savarsit Botezul Mantuitorului, dar si amintirea importantei pocaintei permanent in viata noastra".

La finalul cuvantului de invatatura, IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat importanta sarbatorii de astazi pentru cei care poarta numele de Ioan sau derivate din acesta. Totodata, IPS Sa i-a felicitat pe toti credinciosii care astazi isi sarbatoresc ziua onomastica: "Ioan insemneaza "cel agreat" sau "iubit de Dumnezeu". In poporul roman, 2.500.000 de romani poarta numele de Ioan, Ioana sau derivate. Este numele cel mai raspandit printre romani. In mod deosebit se bucura astazi cei care poarta numele Sf. Ioan Botezatorul, pentru ca sunt iubiti de Dumnezeu. Toti cei botezati sunt iubiti de Dumnezeu, in mod special, toti oamenii sunt iubiti de Dumnezeu, dar cei botezati, intr-un mod deosebit, pentru ca au in ei harul infierii si pregatirea invierii, dar cei care poarta numele de Ioan sau Ioana se bucura intr-un mod mai intens. De aceea, dorim tuturor celor care poarta numele de Ioan sau Ioana, Ionica, Ionel, Ionut, Nelu si celelalte care pot fi derivate, ani multi cu sanatate, cu bucurie si, mai ales, le dorim sa aiba ravna si dragostea fata de Hristos, pe care le-a marturisit si le-a avut Sf. Ioan Botezatorul. Sa aiba, de asemenea, simtul pocaintei si al dreptatii si sa aiba totdeauna dragostea marturisirii dreptei credinte si al rugaciunii".

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1535, Ultimul acces: 2024-03-20 20:41:23