PF Parinte Patriarh Teoctist isi serbeaza maine onomastica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PF Parinte Patriarh Teoctist isi serbeaza maine onomastica

[2006-01-03]
Numele sfantului pomenit maine, Cuviosul Teoctist, a fost luat si de catre Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in anul 1935 cand a depus votul monahal la Manastirea Bistrita, din judetul Neamt. Originar din satul Tocileni, judetul Botosani, PF Parinte Teoctist a urmat cursurile Facultatii de Teologie din Bucuresti. In 1973 a fost ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, iar in anul 1977 a fost ales ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. A fost ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Roamne la 9 noiembrie 1986. Despre viata PF Parinte Patriarh Teoctist ne-a vorbit PS Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradei: "La 7 februarie 1915, in familia Dumitru si Marghioala Arapasu, din satul Tocileni, de langa Botosani, a vazut pentru prima data lumina zilei pruncul Teodor, al zecelea din cei 11 copii ai familiei. Scoala primara a urmat-o in satul natal, la numai 13 ani. In 1928, Teodor a intrat in viata monahala ca frate la Manastirea Vorona, apoi la Neamt, unde a inceput si cursurile Seminarului monahal, in anul 1931. In 4 ianuarie 1937, exact in urma cu 69 de ani, monahul Teoctist a fost hirotonit ierodiacon pe seama Manastirii Bistrita, Neamt. In anul 1940 s-a inscris la cursurile Facultatii de Teologie din Bucuresti, pe care le-a absolvit cu calificativul "magna cum laudae", fiind, in acelasi timp, si diacon la Patriarhie, cu diferite insarcinari in administratie. Pentru calitatile sale de exceptie, ieromonahul Teoctist a fost hirotesit arhimandrit, in anul 1946. In 9 noiembrie 1986, IPS Parinte Teoctist a fost ales Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Ungrovlahiei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane".

PS Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradei, ne-a vorbit si despre cateva dintre realizarile Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist de cand a fost ales Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane: "In intreaga Sa activitate, PF Parinte Patriarh Teoctist a fost preocupat de restaurarea monumentelor de arta bisericeasca, de organizarea de muzee bisericesti, a indrumat reviste teologice, a reprezentat de nenumarate ori Biserica noastra peste hotare la diverse intalniri interortodoxe sau ecumenice. Sub indrumarea PF Sale, dupa 1990, au fost infiintate noi eparhii in tara si peste hotare, au fost canonizati in aceasta perioada un numar mare de sfinti romani, s-a reintrodus religia in scoala, existand astazi preoti in spitale, in armata si penitenciare, iar asistenta sociala desfasurata de Biserica a luat un avant fara precedent. S-au ridicat sute de biserici si manastiri. PF Sa a publicat numeroase carti, cea mai importanta fiind lucrarea "Pe treptele slujirii crestine", care are in prezent 15 volume, precum si nenumarate studii si articole".

Cu prilejul onomasticii PF Parinte Patriarh Teoctist, PS Petroniu Salajanul, arhiereu vicar al Episcopiei Oradei, a adresat PF Sale un mesaj de felicitare in numele tuturor membrilor Sfantului Sinod: "Cu ocazia Sf. Cuv. Teoctist ii uram PF Sale, in numele membrilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dar si a tuturor fiilor si a fiicelor Bisericii noastre, viata indelungata, binecuvantata cu sanatate deplina si pace sufleteasca, si realizari multiple in ogorul Domnului. Intru multi ani PF Parinte Patriarh!"

Cu prilejul onomasticii PF Parinte Patriarh Teoctist, la Catedrala patriarhala din Bucuresti va fi oficiata maine, de la orele 13.00, o slujba de multumire care va fi urmata de un moment aniversar. Tot cu acest prilej, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ii va transmite PF Parinte Patriarh Teoctist un mesaj de felicitare.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 6969, Ultimul acces: 2024-03-28 03:26:47