Factbox: Ce inseamna Patriarhie? - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Factbox: Ce înseamnă Patriarhie?

[2021-02-04]
de Iulian Dumitrașcu

Cu ocazia împlinirii a 96 de ani de la înființarea Patriarhiei Române, vă oferim câteva informații cu privire la istoricul acestei instituții și răspândirea sa în prezent.
Patriarhia este o organizație administrativ-bisericească superioară, autonomă și autocefală, condusă în mod sinodal, având la conducere un Patriarh.
Din punct de vedere administrativ, Patriarhia este unitatea teritorială superioară cea mai consistentă, grupând mai multe mitropolii, arhiepiscopii și episcopii. Apariția patriarhiilor ca organizații bisericești superioare se datorează în mod deosebit pierderii treptate a independenței/autocefaliei mitropoliților în conducerea bisericilor lor, ca urmare a acomodării organizațiilor teritoriale bisericești celor politice.
Încă din sec. al IV-lea este acordată întâietatea de onoare mitropoliților care își aveau reședința în capitalele provinciilor politice. Astfel de organizații superioare care grupau în jurul lor mai multe mitropolii sunt semnalate în mod implicit în Constituțiile Sfinților Apostoli și în mod explicit în Canonul Sinodului I Ecumenic.
Încercarea de a armoniza administrația bisericească cu cea civilă imperială, evidențiată, de Părintii de la Niceea, va pune începutul unei noi instituții în Biserică, nurnită mai târziu Patriarhie, după titulatura episcopilor (Patriarhi) care le guvernau.
Socrate este primul istoric bisericesc care vorbește despre instituția patriarhatului, numindu-o instituție nouă, atribuindu-o Sinodului Ecumenic de la Constantinopol, din anul 381. Titlul de „patriarh” va fi utilizat pentru prima dată la Sinodul Ecumenic de la Calcedon, din anul 451, fiind atribuit arhiepiscopilor principalelor dioceze sau provincii bisericești din Răsărit și Apus.
La acest sinod se face referire atât la titlul de patriarh, cât și la instituția patriarhală, episcopul Romei fiind denumit ca oecumenicos archiepiscopus et patriarcha, iar ceilalți arhiepiscopi importanți sanctissimi patriarchae singularum provinciarum.
În timpul lui Iustinian asistăm la consacrarea juridică a demnitătii patriarhale a instituției „patriarhiei”, titlul de patriarh fiind limitat doar pentru cele 5 mari scaune apostolice, respectiv, Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Ierusalim, aceste centre episcopale fiind numite apoi patriarhii.
Consacrarea instituției Patriarhiei în Biserică a dus la apariția sinoadelor patriarhale, ca organe supreme de conducere în cadrul respectivelor unități administrativ-teritoriale. Sistemul colegial pentarhic (al celor cinci) a funcționat până la Schisma din anul 1054, în lipsa întrunirii unui Sinod Ecumenic, ca autoritate supremă în Biserică. Acestui sistem colegial sinodal i s-au adăugat și unele centre, precum Cartagina și Cipru, care, din punct de vedere teritorial și administrativ, nu aparțineau niciuneia dintre cele cinci patriarhate.
În mileniul al doilea, celor patru Patriarhii vechi li se vor adăuga, ca urmare a creștinării unor popoare, noi centre patriarhale, precum: Patriarhia Rusă (1593), Patriarhia Sârbă (1920), Patriarhia Română, (1925), Patriarhia Georgiană (1943), Patriarhia Bulgară (1953).*
Patriarhia Română
A fost înființată în data de 4 februarie 1925. Procesul prin care s-a ajuns la ridicarea în rang a Bisericii Ortodoxe Române a început imediat după Marea Unire din 1918.
În urmă cu 96 de ani, Mitropolitul primat Miron devenea primul Patriarh al României.
Moment de la întronizarea primului Patriarh al României. Foto credit: Ziarul Lumina
Au urmat la conducerea Patriarhiei Române patriarhii Nicodim, Justinian, Iustin, Teoctist, iar din 2007 păstorește Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Patriarhul Daniel la momentul întronizării din 30 septembrie 2007. Foto credit: arhivă Basilica.ro
Detalii cu privire la momentul istoric de acum 96 de ani, pot fi accesate aici.
*Notă: Informații preluate din „Dicționar de Teologie Ortodoxă”, Editura Basilica, București, 2019, pp. 682-683.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 531, Ultimul acces: 2024-03-17 13:25:09