Biserica Sf. Anton – Curtea Veche | PS Varlaam: Ce ne invata marii pustnici, asemenea Sf. Antonie cel Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Biserica Sf. Anton – Curtea Veche | PS Varlaam: Ce ne învață marii pustnici, asemenea Sf. Antonie cel Mare

[2021-01-17]
de Iulian Dumitrașcu

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a vorbit la hramul Bisericii Domnești „Sfântul Anton” – Curtea Veche din centrul Capitalei despre ce ne învață marii pustnici, asemenea Sfântului Antonie cel Mare, ocrotitorul lăcașului de cult.
„Noi trăim în societate unde avem o mulțime de îndatoriri și Mântuitorul Iisus Hristos prin Evanghelia Sa ne învață că trebuie să le îndeplinim cu credincioșie și cu prisosință”.
„Dar și pe noi, creștinii – nu doar pentru călugări și călugărițe – icoanele marilor pustnici pe care îi sărbătorim ne învață că în viața de familie, la serviciu, în societate, între prieteni, trebuie să fim mărturisitori ai dreptei credinței și împlinitori dacă nu și a sfaturilor evanghelice cum au fost părinții pustiei, măcar a ceea ce este esențial în Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos, știind că potrivit cuvântului Mântuitorului, Fericiți sunt cei ce ascultă cuvântul lui Dumnezeu și-l păzesc (Luca 11:28)”.
Episcopul vicar patriarhal a oficiat Sfânta Liturghie la altarul exterior al bisericii din Centrul vechi al Bucureștiului și a prezentat pe scurt viața Sfântului Cuvios Antonie cel Mare.
Întrucât duminică, 17 ianuarie 2021, au fost înregistrate în Capitală temperaturi foarte scăzute, Părintele Episcop a spus că aceasta poate fi o ocazie de reflectare la condițiile de viață ale părinților din deșert, peșteri sau munți.
„Dumnezeu a rânduit să sărbătorim afară, în frig, pomenirea Sfântului Antonie cel Mare, dar sub privirea caldă a razelor soarelui ca să ne gândim vreme de două ore cât am stat aici la condițiile în care au trăit 50-80 de ani părinții în pustiu, peșteri sau codri”.
„Sunt convins că trăiți acest sentiment atunci când mergeți la peștera Sfântului Daniil Sihastru din apropierea Putnei sau la peștera în care a trăit o viață întreagă Sfânta Teodora de la Sihla”, a afirmat ierarhul.
Episcopul a slujit la hramul bisericii bucureștene în calitate de delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ocazie cu care a transmis gândurile de bine ale Preafericirii Sale.
„Vă transmitem tuturor un cuvânt părintesc de binecuvântare și dorire a Preafericirii Sale ca Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, ocrotitorul acestei parohii și al tuturor celor care iubesc această biserică și care vin să se închine la moaștele Sfântului Antonie și la icoana lui făcătoare de minuni din această biserică, să vă ocrotească, să vă dăruiască sănătate, pace, bucurie și mult ajutor”.
PS Varlaam Ploieșteanul și-a încheiat cuvântul adresându-le credincioșilor un mesaj personal.
„Vă dorim ca această zi să rămână o amintire frumoasă pentru fiecare noi în care înfruntând frigul am cunoscut în schimb căldura iubirii lui Dumnezeu pentru noi și pentru întreaga umanitate”.
Lăcașul de cult adăpostește din 4 iulie 2017 un fragment din moaștele ocrotitorului ei spiritual. Acestea au fost aduse de la o biserică din Franța, de lângă Grenoble de IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale.
Biserica Domnească de la Curtea Veche – Paraclis Patriarhal cu hramurile Buna Vestire și Sfântul Cuvios Antonie Cel Mare a fost zidită de domnitorul Mircea Ciobanul în anul 1559.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1058, Ultimul acces: 2024-03-28 13:03:47