Cardinalul Sako: Creste asteptarea privind vizita Papei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cardinalul Sako: Crește așteptarea privind vizita Papei

[2021-01-12]
Patriarhul caldeean Luis Raphael Sako
„Pregătirea călătoriei Papei Francisc merge bine. Colaborăm în manieră optimă cu autoritățile irakiene. În aceste zile am avut și diferite întâlniri: una cu delegația liderului șiit Muqtada al Sadr, și altele cu reprezentanți ai Comisiei naționale pentru drepturile umane și minorități și cu exponenți ai Consiliului irakian pentru pace și solidaritate. Întâlniri care pregătesc terenul pentru vizita așteptată a Papei Francisc din martie. Un teren care vede născându-se primele roade mici.” Patriarhul caldeean de Bagdad, Cardinalul Luis Raphael Sako, a relatat pentru agenția SIR cum crește așteptarea în Irak pentru călătoria Papei Francisc din 5-8 martie.

Nu par să provoace îngrijorare cuvintele Pontifului însuși, în timpul unui interviu televizat foarte recent, care nu asigura 100% realizarea călătoriei care, așa cum s-a precizat și de directorul biroului de presă a Sfântului Scaun, Matteo Bruni, „va ține cont de urgența sanitară mondială”. Cunoscute deja principalele etape papale: în afară de capitala irakiană, Pontiful va merge în câmpia Ur, legată de amintirea lui Abraham, la Erbil în Kurdistanul irakian, la Mosul și Qaraqosh în câmpia Ninive, în mod tradițional locuită de creștini. Așa cum a fost anunțat chiar de Patriarh este în studiu posibilitatea ca Papa să poată vizita și Najaf, oraș Sfânt al șiiților, și să îl întâlnească pe conducătorul spiritual Ali Al-Sistani. Cei doi ar putea semna documentul de la Abu Dhabi.
„Încă nu avem confirmări despre această întâlnire”, declară Cardinalul care anunță c㠄se va ține la 5 martie, în Catedrala siro-catolică «Stăpâna noastră a mântuirii» din Bagdad, întâlnirea cu clerul”. Este vorba de un loc semnificativ al Bisericii irakiene pentru că, amintește Mar Sako, „este biserica ce a fost atacată de teroriști la 31 octombrie 2010. În acel atentat au murit martiri zeci de credincioși”, adică 48, între care doi preoți. Faza diecezană a cauzei lor de beatificare și declarare de martiriu s-a încheiat la Bagdad la 31 octombrie 2019. Între ei sunt întregi familii, părinți, copii, un nou-născut de trei luni, precum și un prunc nenăscut, în sânul mamei care a fost și ea ucisă. Este vie amintirea altor martiri irakieni ca sora Cecilia Moshi Hanna, ucisă la Bagdad în 2002, a preotului caldeean Ragheed Ganni și a celor trei diaconi ai săi omorâți de un grup de teroriști la Mosul în 2007. Și după aceea, Mons. Faraj P. Raho, Episcop de Mosul, răpit și ucis în 2008. „Întâlnirea cu clerul irakian ar putea să fie”, conform lui Mar Sako, „cea care să comemoreze martirii noștri a căror proclamare o dorim. Însă știm bine că procesul este încă lung.”
Patriarhul caldeean exprimă după aceea satisfacția sa pentru întâlnirea cu delegația liderului șiit Muqtada al Sadr. Acesta din urmă a promovat un Comitet care se ocupă de a aduna documente și știri despre case și terenuri luate în mod abuziv de la proprietarii creștini. „Am înmânat delegației șiite un dosar al nostru despre proprietățile confiscate abuziv de la creștini. Este o temă, aceasta a exproprierilor față de creștini, pe care o urmărim și cu exponenți ai guvernului. Nutrim puternica speranță că totul poate să fie rezolvat în numele dreptului și al dreptății.” Și despre drept și dreptate Cardinalul a vorbit și cu reprezentanții Comisiei naționale pentru drepturile umane și minorități: „Am reafirmat necesitatea de a apăra drepturile tuturor irakienilor, între care sunt și cei de credință creștină. Trebuie să ne gândim la toți cetățenii ca atare. Toți au suferit și pentru aceasta trebuie să ne concentrăm asupra respectării drepturilor umane.” „Acest lucru va fi posibil când vom avea un stat democratic, laic, secular și nu sectar. Documentul despre fraternitate de la Abu Dhabi și enciclica socială a Pontifului, Fratelli tutti, indică Irakului drumul care trebuie urmat. Vizita Papei Francisc va fi pentru țara noastră de mare încurajare”. (material al agenției SIR, tradus de pr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 166, Ultimul acces: 2021-11-28 20:53:08