Se implinesc 112 ani de la nasterea Maicii Alexandra – Principesa Ileana a Romaniei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Se împlinesc 112 ani de la nașterea Maicii Alexandra – Principesa Ileana a României

[2021-01-05]
de Gheorghe Anghel

Principesa Ileana a României, devenită ulterior Maica Alexandra, s-a născut în 5 ianuarie 1909. A fost fiica cea mică a regelui Ferdinand I al României și a Reginei Maria, dobândind prin naștere titlul de Principesă a României.
Primul Război Mondial a început când principesa avea 5 ani și a fost, în nennumărate rânduri, alături de mama ei în îngrijirea bolnavilor.
„În timpul acelor ani de greutăți și pericole, eram deja suficient de mare cât să înțeleg ce se întâmplă”[1].
A studiat la Colegiul din Heathfield – Ascot din Marea Britanie și a fost președinta Asociației Creștine a Femeilor Române.
În 27 iulie 1931 s-a căsătorit cu principele Anton de Habsburg Toscana, iar după moartea acestuia, s-a căsătorit cu dr. Ștefan Isărescu.
Înainte de cel de-al Doilea Război Mondial a locuit în Austria, revenind în țară în anii războiului, unde a locuit până la abolirea monarhiei, la 31 decembrie 1947, părăsind definitiv România la sfârșitul anului 1948. A locuit o vreme la Buenos Aires, unde a înființat un cămin ce a purtat numele mamei sale, regina Maria, destinat refugiaților politici români, iar din 1950 s-a stabilit la Boston.
În data de 18 iulie 1938 a trecut la cele veșnice Regina Maria. Moartea mamei a marcat-o profund pe principesa Ileana.
„Amintirea mamei mele, energia pe care mi-a insuflat-o, conștiința că ea niciodată nu o să moar㠖 toate acestea, pe lângă credința mea creștină, sunt factorii cei mai importanți din viața mea.”[2]
În timpul celui de-al doilea Război Mondial, „Principesa Ileana a lucrat ca soră medicală pe teritoriul german, apoi românesc, urmând modelul oferit de mama sa, supranumită Mama Răniților. În 1944, revenind în România, după ce a lucrat la Spitalul Crucii Roșii din Brașov, Principesa Ileana a înființat la Bran Spitalul Inima Reginei Maria. Noul spital a funcționat, cu sprijinul Crucii Roșii Internaționale, până în 1948”.
După ce a văzut explodând avionul în care se afla fiica ei, Minola, și după ce a Ștefan, unul dintre băieți ei, a căzut de pe cal și a intrat în comă, Principesa Ileana s-a îngrijit mai mult de viața sa duhovnicească.
În 1961 s-a retras la Mănastirea „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe, Franța, la îndemnul Episcopului Anthony Bloom de Suroj. În 1967 a îmbrăcat haina monahală, primind numele monahal Alexandra.
În Statele Unite ale Americii, Maica Alexandra a fondat Mănăstirea Ortodox㠄Schimbarea la Faț㔠din Elwood City, Pennsylvania (prima mănăstire ortodoxă de obște românească din America de Nord), sfințită în 28 septembrie 1968.
Maica Alexandra a vizitat România în septembrie 1990.
În vârstă de 82 de ani, Maica Alexandra trece la cele veșnice, în data de 21 ianuarie 1991, la spitalul St Elizabeth din Youngstown, Ohio. Este înmormântată în curtea Mănăstirii Schimbarea la Față.
„La slujba de înmormântare au participat numeroși călugări și călugărițe, care au umplut paraclisul ridicat în 1968 prin purtarea ei de grijă; ei reprezentau noile mănăstiri ortodoxe construite pe teritoriul Statelor Unite, a căror existență se datorează reușitei maicii Alexandra, care a ctitorit primul așezământ monahal ortodox din această parte a lumii”. [3]
La 23 septembrie 1990, fiind în România, Maica Alexandra a oferit un interviu jurnalistului Nicolae Stroescu Stânișoară de la „Europa Liberă”. Vă prezentăm un fragment din interviu:
Sunt așa de recunoscătoare pentru tot ce mi s-a dat. Ca un mesaj pentru viitor cred că sunt unele lucruri pe care trebuie să le recîștigăm, adică trebuie să recîștigăm încrederea unul într-altul. Lumea încă se îndoiește unul de celălalt. Ăsta este un lucru de care e absolut necesar să ne desbărăm. Altfel nu putem merge mai departe. Oamenii trebuie să învețe să ierte. Trebuie să clădim pe încredere și dragoste, altfel nu se poate clădi. Asta este ceea ce ar trebui să facem și cred că se poate face, pentru că am văzut atîta lumină în ochii acelor tineri. Și eu sunt sigură că este ceva de bază adâncă creștinească ortodoxă în poporul nostru, care întotdeauna ne-a scos din greutăți și are să ne scoată și astăzi.
[1] Ileana, Principesă a României, Arhiducesă de Austria, Trăiesc din nou, Editura Humanitas, 2005, traducere din engleză de Agra Baroti-Gheorghe (I Live Again), p. 36.
[2] Ileana, Principesă a României, Arhiducesă de Austria, ed.cit., p.217.
[3] Bev. Cooke, Royal Monastic: Princess Ileana of Romania. The Story of Mother Alexandra, Conciliar Press, Ben Lomond, CA, SUA, 2008. În traducere românească: Principesă și monahie: Domnița Ileana – Maica Alexandra, Editura Sophia, 2011, traducere de Luminița Irina Niculescu.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1343, Ultimul acces: 2024-04-20 00:25:05