Mesajul Papei Francisc pentru Anul Sfant Compostelan 2021 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mesajul Papei Francisc pentru Anul Sfânt Compostelan 2021

[2021-01-03]
Santiago de Compostela
2021 este un An Sfânt Iacobin, sau „compostelan” deoarece sărbătoarea apostolului Iacob, din 25 iulie, cade într-o zi de duminică. Ultimii Ani Sfinți au avut loc în 1993, 1999, 2004 și 2010, frecvența fiind de șase, cinci, șase și unsprezece ani. Anul Sfânt Compostelan din 2021 a început pe 31 decembrie 2020, prin deschiderea Porții Sfinte la Catedrala din orașul spaniol Santiago de Compostela unde, potrivit tradiției, se află mormântul Sfântului apostol Iacob. Poarta Sfântă va rămâne deschisă timp de 12 luni. Evenimentul spiritual compostelan propune spre reflecție tema: „Ieși din țara ta. Apostolul te așteaptă”.

Cu prilejul Anului Sfânt Compostelan, Papa Francisc a transmis un Mesaj adresat Arhiepiscopului de Santiago de Compostela, Mons. Julián Barrio Barrio, și tuturor credincioșilor. Sfântul Părinte își exprimă afecțiunea și apropierea „față de toți cei care participă la acest moment de har pentru întreaga Biserică, în special pentru Biserica din Spania și din Europa”. „Urmând pașii Apostolului”, scrie Papa Francisc, „să renunțăm la eul nostru și la certitudinile de care ne agățăm, însă având în minte un scop clar: nu suntem ființe rătăcitoare care se învârt mereu în jurul propriului eu fără să ajungă nicăieri. Este vocea Domnului care ne cheamă și, ca pelerini, să o primim într-o atitudine de ascultare și de căutare, întreprinzând această călătorie pentru a ne întâlni cu Dumnezeu, cu ceilalți și cu noi înșine.”
Destinația, subliniază Papa, este la fel de importantă ca și călătoria către acesta, ce reprezintă o cale de convertire care urmează Calea lui Isus, Adevărul și Viața. Citând din Scrisoarea apostolic㠄Misericordia et misera”, din 20 noiembrie 2016, Pontiful ne amintește că, în acest parcurs de convertire, milostivirea lui Dumnezeu ne însoțește și „chiar dacă rămâne condiția de slăbiciune față de păcat” aceasta „este depășită de iubirea care permite să privim dincolo și să trăim diferit”. Pontiful amintește totodată că, pentru a porni la drum, trebuie mai întâi să ne detașăm de lucrurile care ne îngreunează și, dat fiind că pe calea vieții nu mergem de unii singuri, ne îndeamnă să avem încredere în tovarășii noștri de drum, fără suspiciuni, ci recunoscând în ei un dar pe care Dumnezeu ni-l face pentru a nu merge neînsoțiți în pelerinajul nostru.
Este vorba despre „ieșirea din sine pentru a ne alătura celorlalți”, prin susținerea reciprocă și prin împărtășirea eforturilor și a realizărilor. La sfârșitul călătoriei, scrie Pontiful, ne vom găsi cu un rucsac gol, dar cu „o inimă plină de experiențe formate în contrast și în armonie cu viața celorlalți frați și surori care provin din medii existențiale și culturale diferite”. Descriind pelerinul, Papa Francisc spune că este acea persoană capabilă să se încredințeze mâinilor lui Dumnezeu, conștient că patria promisă este deja prezentă în Cristos care este aproape de el, ajungând la inima aproapelui fără artificii, fără propagandă, cu mâna întinsă, gata să dea și să primească. (Anca Mărtinaș pentru Vatican News România)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1255, Ultimul acces: 2025-03-20 02:50:22