Papa Francisc a acceptat retragerea Arhiepiscopului Kondrusiewicz - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc a acceptat retragerea Arhiepiscopului Kondrusiewicz

[2021-01-03]
Mons. Tadeusz Kondrusiewicz
La mai puțin de două săptămâni după ce Arhiepiscopul Tadeusz Kondrusiewicz de Minsk a primit permisiunea de a se întoarce în Belarus, după un exil de patru luni, Vaticanul a anunțat astăzi că Papa Francisc a acceptat retragerea din funcție a prelatului la împlinirea a 75 de ani. Într-o declarație din 3 ianuarie, biroul de presă al Sfântului Scaun a spus că Pontiful a acceptat cererea Arhiepiscopului în conformitate cu canonul Bisericii Catolice, care solicită ca un Episcop să își înainteze cererea de retragere la împlinirea vârstei de 75 de ani. Vaticanul nu a numit un succesor Arhiepiscopului Mitropolit de Minsk-Mohilev, dar l-a numit pe Episcopul Kazimierz Wielikosielec, în vârstă de 75 de ani, actualul Episcop auxiliar de Pinsk, ca administrator apostolic al Arhidiecezei.

În Belarus, catolicii au sărbătorit pe 3 ianuarie aniversarea a 75 de ani de viață de către Mons. Kondrusiewicz, creând un videoclip care exprimă aprecierea lor pentru viața sa în slujba Bisericii, cei prezenți în videoclip purtând în mâini panouri cu urări. Mons. Kondrusiewicz s-a întors în Belarus pe 24 decembrie, la circa patru luni după ce i s-a interzis intrarea în țara sa natală, după ce vorbise în apărarea protestatarilor în contextul disputelor generate de alegerile prezidențiale. Autoritățile bieloruse i-au permis revenirea în țară pentru a sărbători Crăciunul, la cererea Papei Francisc, a informat Nunțiatura din Belarus. „Provocările ridicate de pandemie și de criza socio-politică ne cheamă să ne întoarcem la adevărata religiozitate, care arată că suntem creați pentru ceva mai mult decât doar pentru afaceri și plăceri pământești”, spunea Arhiepiscopul Kondrusiewicz pe 24 decembrie.
„Ușile fostei Uniuni Sovietice, unde ateismul militant a dominat timp de trei generații, s-au deschis lui Cristos. Am câștigat libertatea, inclusiv libertatea religioasă. Din păcate, am uitat rapid că libertatea nu este doar un dar, ci și o responsabilitate”, a spus el în aceeași predică din ajunul Crăciunului, conform site-ului Bisericii Catolice din Belarus. Protestele din Belarus au început pe 9 august, după ce s-a declarat că președintele Alexander Lukașenko a câștigat alegerile din acea zi cu 80% din voturi. Oficialii electorali au declarat că candidatul opoziției, Sviatlana Tsikhanouskaya, a obținut 10% din voturi. Opoziția susține că ea a obținut de fapt cel puțin 60% din voturi. Mii de protestatari au fost reținuți, inclusiv un număr de preoți. Pe 20 august, Arhiepiscopul Kondrusiewicz s-a rugat în afara unei închisori unde se aflau protestatari închiși abuziv. Mai târziu, în aceeași lună, Mons. Kondrusiewicz, la întoarcerea dintr-o vizită în Polonia, a fost blocat să se întoarcă în Belarus de către grănicerii belaruși. Pașaportul său fusese declarat invalid.
Lukașenko, care a ocupat funcția de președinte al Belarusului de la crearea funcției în 1994, a sugerat că Mons. Kondrusiewicz ar fi cetățean al mai multor țări – o afirmație pe care Arhiepiscopul a respins-o. SUA, Marea Britanie și UE nu îl mai recunosc pe Lukașenko drept președinte. Canada, Marea Britanie și UE au aplicat sancțiuni asupra figurilor marcante din Belarus. Lukașenko a obținut un împrumut de 1,5 miliarde de dolari de la președintele rus Vladimir Putin în decembrie, Putin denunțând „presiunea extern㔠asupra Belarusului. Relațiile dintre Sfântul Scaun și Belarus au fost tensionate din cauza pretențiilor că Biserica din Belarus este folosită pentru exercitarea influenței străine, precum și pe tema exilării Arhiepiscopului Kondrusiewicz. Arhiepiscopul Claudio Gugerotti, Nunțiu Apostolic în Regatul Unit, a acționat ca trimis special al Papei Francisc la Lukașenko, predându-i acestuia o scrisoare pe 17 decembrie, cu o cerere privindu-l pe Arhiepiscopul Kondrusiewicz.
Arhiepiscopul Kondrusiewicz a spus că, atunci când i s-a permis în sfârșit să treacă granița și să se întoarcă în Belarus, pe 24 decembrie, a îngenuncheat, s-a rugat și a sărutat pământul. Mons. Kondrusiewicz a servit ca Arhiepiscop Mitropolit de Minsk din 2007 și ca președinte al Conferinței Episcopilor din Belarus din 2015. A fost consacrat Episcop de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea, la 20 octombrie 1989, în Bazilica San Pietro. Ca Episcop, Mons. Kondrusiewicz a fondat Seminarul Teologic Superior Grodno și a redeschis aproximativ 100 de biserici care fuseseră închise în timpul persecuției comuniste, potrivit site-ului Bisericii Catolice din Belarus. În predica din 1 ianuarie, Arhiepiscopul Kondrusiewicz a cerut catolicilor din Belarus să încredințeze noul an lui Dumnezeu, „pentru ca acesta să fie un moment de rezolvare cu succes a crizelor socio-politice și epidemiologice și un timp de binecuvântare, care să aducă multe roade spirituale pentru noi și pentru societatea noastră”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1280, Ultimul acces: 2025-03-13 11:36:25