Cel mai tanar Episcop catolic e greco-catolic ucrainean - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Cel mai tânăr Episcop catolic e greco-catolic ucrainean

[2020-01-15]
Cel mai tânăr Episcop catolic din lume a fost consacrat duminică în Ucraina. Episcopul Stepan Sus, în vârstă de 38 de ani, a fost consacrat Episcop în Catedrala Învierii lui Cristos din Kiev, pe 12 ianuarie. Sinodul Episcopilor Bisericii Greco-Catolice din Ucraina l-a ales ca Episcop al Curiei Arhieparhiei Majore de Kiev-Halyè. Papa Francisc a confirmat alegerea pe 15 noiembrie 2019.

Episcopul a declarat că a aflat despre numirea sa la două zile după ce a participat la Maratonul Corpurilor Marine, din Washington D.C., cu veterani ucraineni. „Când mușchii noștri erau încă în refacere, am aflat că am un nou maraton în viața Bisericii”, a spus prelatul după consacrarea episcopală. După hirotonirea întru preoție pentru Arhieparhia ucraineană din Lviv, în 2006, pr. Sus a ocupat funcția de capelan militar. Din 2012 până în 2019 a fost preot paroh la biserica garnizoanei, cu hramul Ss Petru și Pavel, și a fost consilier al Arhieparhiei de Lviv.
Deși este tânăr pentru a fi Episcop, Mons. Sus a fost expus suferințelor umane, efectuând cel puțin 76 de înmormântări pentru ucraineni uciși în regiunea Donbas, din 2014 încoace, pe fondul unui război cu separatiști pro-ruși. Prelatul a spus că, atunci când a acceptat funcția, s-a gândit la mucenicii din Biserica Greco-Catolică din Ucraina „care au devenit preoți și Episcopi într-un moment în care nu existau Liturghii solemne” și și-au încheiat viața exilați în lagărele de muncă. A mai spus că s-a rugat pentru mijlocirea martirilor pentru a-l face demn de slujirea de Episcop în Biserica Greco-Catolică din Ucraina.
Originar din Lviv, Mons. Sus a studiat la Universitatea Catolică din Ucraina și la Seminarul Major Spiritul Sfânt din Lviv, după care a obținut un master în teologie la Universitatea Catolică din Lublin. PF Șevciuc a fost principalul consacrator. „Anul trecut am avut cea de-a 30-a aniversare a ieșirii complete din clandestinitate a Bisericii noastre. Mulți dintre voi ați făcut parte din acea ‘rămășiț㒠a Israelului, Biserica clandestină ucraineană, pe care Dumnezeu a conservat-o în fața persecuțiilor severe. Din acea mică grămadă de oameni, din acea rămășiță, a fost înviată întreaga Biserică”, a spus PF Șevciuc în predica sa de la Liturghie. „Rădăcinile străvechi ale Bisericii din Kiev de aici, pe țărmurile gri ale Niprului, produc noi vlăstari. Am fost uciși și răstigniți de multe ori, dar rădăcinile noastre sunt vii „, a spus el.
Episcopul Sus a spus că nu știe ce va aduce viitorul, dar îl pune în mâinile lui Dumnezeu, care l-a chemat la această slujire. „Oricât de înfricoșător ar putea fi cuvântul ‘curie’, știu că, cu Dumnezeu, toate dificultățile pot fi depășite”, a spus el.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 262, Ultimul acces: 2021-06-16 04:24:47