Vaslui: Sfantul Stefan cel Mare, evocat la 545 de ani de la batalia castigata la Podul Inalt - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Vaslui: Sfântul Ștefan cel Mare, evocat la 545 de ani de la bătălia câștigată la Podul Înalt

[2020-01-10]
de Gheorghe Anghel

Sfântul Ștefan cel Mare a fost evocat vineri la Vaslui cu prilejul împlinirii a 545 de ani de la bătălia câștigată de marele domnitor la Podul Înalt.
Manifestarea a debutat cu o slujbă de Te Deum și cu un ceremonial militar la statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare de la Băcăoani.
Clericii din protoieria Vaslui s-au rugat și pentru eroii neamului trecuți în veșnicie. Foto credit: Facebook/Muzeul Județean Vaslui
Au urmat apoi alocuțiunile oficalităților județene și locale.
Potrivit muzeografului Laurențiu Chiriac de la Muzeul Județean Vaslui, victoria lui Ștefan cel Mare în fața turcilor a avut o semnificație aparte pentru neamului românesc, întrucât ea a autentificat independența și libertatea Moldovei într-un context politic internațional destul de complicat.
„Ștefan cel Mare este, de altfel, legat de județul Vaslui nu numai prin această bătălie, ci și prin ctitorirea unor monumente deosebite, cum sunt Biserica domnească Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, construită la 1490, Curtea Domnească de la Vaslui și actuala Biserică episcopală de la Huși cu hramul Sfinții Petru și Pavel”.
Directorul muzeului, Ramona Mocanu, le-a reamintit celor prezenți rolul important pe care marele voievod l-a avut în istoria neamului românesc și a evidențiat credința sa dreaptă.
„Ca un izbăvitor al celor săraci și folositor robilor, Ștefan Vodă a rugat atunci pe bunul Dumnezeu să mântuiască sufletele smeriților săi viteji iubitori de neam și de țară, oameni de aleasă vrednicie și care au stat atunci cu capetele ridicate în fața creștinei Europe”.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Vaslui, Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui – în colaborare cu Garnizoana Vaslui și Brigada 15 Mecanizat㠄Podul Înalt” Iași.
Sfântul Ștefan cel Mare
Personalitate emblematică a istoriei țării noastre, având un rol important și în istoria europeană, binecredinciosul voievod a devenit un simbol al apărării ortodoxiei în luptele cu turcii și tătarii.
Voievodul Ștefan cel Mare a fost canonizat în anul 1992 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu data de prăznuire 2 iulie, ziua trecerii sale la cele veșnice. Binecredinciosul domn al Moldovei este îngropat la Mănăstirea Putna, renumita sa ctitorie.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 405, Ultimul acces: 2021-06-13 05:07:35