Lucrari pentru protejarea Manastirii Voronet - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Lucrări pentru protejarea Mănăstirii Voroneț

[2020-01-10]
de Gheorghe Anghel

La Mănăstirea Voroneț se lucrează la restaurarea și consolidarea zidului care înconjoară biserica așezământul monahal supranumit „Capela Sixtină a Estului”. Se are în vedere protejarea lăcașului de cult inclus în patrimoniul UNESCO.
Lucrările au început în latura nordică prin consolidarea terenului cu piloți forați la adâncimi de până la șase metri.
„Se dărâmă ceea ce nu se poate restaura și se rezidește. În anul 2020 se va continua pe latura de est și ulterior pe latura de vest. În partea nordică zidul a cedat, astfel că a devenit pericol public”, a explicat Mircea Gheorghe Lețiu, directorul firmei care se ocupă de proiect.
Prefectura Suceava a oferit o diplomă de excelență primei starețe de după 1989 a Mănăstirii Voroneț
Demersurile pentru reconsolidarea zidului au început în urmă cu doi ani la inițiativa stavroforei Irina Pântescu și prin implicarea stavroforei Gabriela Platon, actuala stareță a mănăstirii.
„Acesta este al patrulea zid care se construiește pentru a asigura spațiul de protecție (…) pentru marea frescă a Judecății de Apoi de pe fațada de vest”, a declarat stavrofora Gabriela Platon pentru Doxologia.
Mănăstirea Voroneț datează din anul 1488. Ctitorie a Sfântului Ștefan cel Mare, așezământul monahal a fost construit în 3 luni și 3 săptămâni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 365, Ultimul acces: 2021-06-15 18:57:28