Romanii din Torino s-au despartit de Parintele Lucian Rosu. Mitropolitul Iosif: Puneti in practica sfaturile lui! - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Românii din Torino s-au despărțit de Părintele Lucian Roșu. Mitropolitul Iosif: Puneți în practică sfaturile lui!

[2020-01-05]
de Sorin Ionițe

Comunitatea românească din Torino s-a despărțit duminică, 5 ianuarie 2020, de părintele protoiereu Lucian Roșu care a trecut la cele veșnice la vârsta de 51 de ani, după o lungă suferință.
Slujba de înmormântare a fost oficiată de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale împreună cu Episcopul Siluan al Italiei și cu Arhiereul vicar Atanasie de Bogdania.
Preotul Lucian Roșu a avut o bogată activitate pastorală și socială atât în Parohia Torino II cât și la nivel de protopopiat și eparhie.
„Iată, preoților, vă lasă o moștenire grea”, a spus IPS Iosif. „Interesați-vă cum a făcut și cum a trăit părintele și ce a vrut și cum a vrut și faceți ceea ce el ca protopop a apucat să vă inspire să faceți”.
„Iar, credincioșii, ați primit la spovedanie multe sfaturi de la părintele. Amintiți-vă de ele ca de niște gânduri dragi și încercați să le trăiți; pentru că altfel memoria, ca și a părinților și a celor apropiați, a celor dragi, rămâne ceva stins dacă nu punem în practică ce a venit prin gura lor ca sfat pentru noi”.
Pentru clericii din Episcopia Italiei, pentru soția și cei patru copii, dar și pentru toți credincioșii, Pr. Lucian rămâne un exemplu de suferință asumată și de misiune jertfelnică.
„Eu trăiesc doar pentru Biserică. Noi toți ar trebui să trăim DOAR pentru BISERICÔ, spunea în ultimele sale cuvântări Pr. Lucian Roșu.
Înainte de a fi cleric, Pr. Lucian Roșu a lucrat pe șantier, a fost ajutor de bucătar, fierar, spălător de mașini, lucrător la o firmă petrolieră. Din 1996 până în 2008, a fost operator social la Asociația “Gruppo Abele” – Torino. Acolo a consiliat persoane cu adicții de alcool sau droguri, bolnavi, oameni ai străzii ș. a.
În anul 1997 a fost hirotonit diacon de Mitropolitul Serafim al Germaniei, Europei Centrale și de Nord. Apoi, în 2000, a fost hirotonit preot de Mitropolitul Iosif, pe seama parohiei ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, din Genova.
După un an, în 2001, ia ființă Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” – Torino 2, moment în care părintele Lucian a fost numit paroh al comunității nou înființate. În perioada 2008 – 2016, a urmat cursurile Școlii doctorale din cadrul Facultății de Teologie Ortodox㠓Andrei Șaguna” – Sibiu.
Din 2008 până în anul 2012, a îndeplinit funcția de Consilier Economic al nou înființatei Episcopii Ortodoxe Române a Italiei, iar din anul 2012 a fost numit de Preasfințitul Părinte Siluan, protoiereu al Protopopiatului Piemonte I.
De-a lungul timpului, a fost încredințat cu organizarea și deschiderea unor noi parohii ortodoxe române în regiunea Piemonte: Asti, Ciriè, Chieri, Collegno, Moncalieri, Orbassano, Pinerolo, Rivarolo, Settimo Torinese, Torino 3 și Vercelli.
Părintele Lucian i-a avut mereu aproape pe tineri, fiind fondatorul Frăției Nepsis Torino și în același timp cel care a pus o cărămidă solidă la fondarea Frăției Nepsis Italia în Decembrie 2008.
Având o experiență foarte bogată în domeniul social, părintele Lucian a înființat 2 asociații și o casă de găzduire pentru cei aflați în dificultate – Casa Sfântului Nectarie. În anul 2008 a luat naștere Centrul de Ajutor dedicat Vieții „Sfânta Filofteia”, care în anul 2018 a venit în sprijinul a 52 de mame și peste 118 copii de cinci naționalități diferite.
În anul 2011, a fost înființată Asociația „Sfântul Laurențiu” – Filiala Torino, care, pe lângă Banca de Alimente și Centrul de Consiliere, a desfășurat numeroase activități social-filantropice.
Află mai multe detalii pe site-ul oficial al Episcopiei Italiei.
Pr. Lucian Roșu a fost înmormântat în Cimitirul Ortodox Român din Torino (via Agostino Bertani nr. 80).

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 927, Ultimul acces: 2024-04-19 09:26:27