Caile vechi, caile noi: Mitropolitul Teofan ofera coordonatele unui „an bine placut Domnului” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Căile vechi, căile noi: Mitropolitul Teofan oferă coordonatele unui „an bine plăcut Domnului”

[2020-01-02]
de Sorin Ionițe

Odată cu venirea unui nou an, Mitropolitul Teofan a atras atenția că urmarea căilor noi din lume nu este întotdeauna benefică, ci căile vechi, „căile celor de demult”, aduc odihnă sufletească.
Mitropolitul și-a bazat afirmația pe un text al profetului Ieremia: „Așa zice Domnul: «Opriți-vă de la căile voastre! Priviți și întrebați de căile celor de demult; de calea cea bună și mergeți pe dânsa și veți afla odihnă sufletelor voastre»”. (Ieremia 6:16).
Ierarhul a identificat în societatea actuală trei mari tendințe sau căi noi, diferite de ale celor dinaintea noastră:
Calea necredinței, a îndepărtării de Dumnezeu
„Tot mai mulți oameni se îndreaptă spre alte căi decât calea lui Dumnezeu, decât drumul credinței – aceasta este o cale nouă necunoscută cu certitudine de bunii și străbunii noștri care aveau calea credinței”, a semnalat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Calea păcatului trupesc
„A doua cale, iarăși destul de nouă, în care se înscriu tot mai mulți oameni este calea păcatului trupesc arătat în diferite chipuri: înșelarea soțului sau a soției, divorțurile, avortul tot mai des întâlnit, pornografia care cuprinde tot mai multe suflete, calea numită a păcatelor contra firii”.
„Este a doua cale pe care, într-o asemenea intensitate, cei de demult, părinții noștri n-au cunoscut-o”.
Calea înstrăinării de neam
„O a treia cale, de asemenea nouă, este calea înstrăinării de neam, de rădăcinile lui, rușinea de a fi român manifestată tot mai adesea, plecările înafară care nu se mai termină. O dezrădăcinare continuă”.
Pentru ca perioada în care am intrat să fie „un an bine plăcut Domnului” IPS Teofan a spus că trebuie să ne întoarcem la „căile celor de demult”, adică inversul celor trei de mai sus. Să-l urmăm pe Dumnezeu, „Calea, Adevărul și Viața”, să urmăm calea familiei și a neamului nostru.
Căile amintite trec întotdeauna prin fratele de lângă noi, a precizat ierarhul. „Fratele nostru este viața noastră sau moartea noastră. Este raiul sau iadul nostru”.
„Normalitatea unei vieți rezidă în capacitatea de a gestiona relația cu cei de lângă noi, membrii familiilor proprii, colegii de la locul de muncă, superiorii care ne coordonează, relația cu cei așezați nouă sub oblăduire”.
În loc de concluzie a cuvântului rostit în noaptea dintre ani, Mitropolitul Teofan a citat cuvintele Părintelui Teofil cel orb de la Sâmbăta de Sus: „Să-l odihnești întotdeauna pe cel de lângă tine! (…) Pe tot omul cu care te întâlnești în fiecare zi să-l socotești trimisul lui Dumnezeu pentru tine”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1778, Ultimul acces: 2022-08-15 16:26:53