Randuieli liturgice speciale in Ajunul Bobotezei - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Randuieli liturgice speciale in Ajunul Bobotezei

[2007-01-05]
Ziua de astazi, si anume Ajunul Bobotezei, are in componenta ei, din punct de vedere liturgic, cateva randuieli speciale. Care este specificul liturgic al acestei zile, care precede marea sarbatoare a Botezului Domnului nostru Iisus Hristos, am aflat de la parintele arhimandrit Vartolomeu Androni, staretul Manastirii Cozia si exarhul manastirilor din Episcopia Ramnicului: 'Biserica, in ziua de 5 ianuarie, a fixat o slujba deosebita, pentru ca Ajunul Bobotezei cade in zi de post, iar in manastiri se fac mai intai Ceasurile Imparatesti, urmeaza Obednita, dupa aceasta se intra in Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare, pentru ca aceasta este randuiala tipiconala. Dupa slujba Vecerniei se continua cu ectenie mica, Sfinte Dumnezeule, Apostol, Evanghelie si urmeaza Sfanta Liturghie, iar dupa rugaciunea Amvonului se face si sfintirea apei, sfintirea mare a apei, pentru ca in toate bisericile se obisnuieste ca si in Ajunul Bobotezei sa se faca sfintirea mare a apei'.

Slujba Aghiesmei Mari se oficiaza in anul bisericesc doar de doua ori, si anume in Ajun si in ziua Bobotezei, si este deosebit de importanta, dupa cum ne-a spus parintele arhimandrit Vartolomeu Androni: 'Este un lucru foarte important, deoarece din punct de vedere practic este bine ca unii dintre credinciosi pot sa ajunga fie in Ajun, fie in ziua Bobotezei, si atunci Biserica a randuit sa se faca aceasta sfintire a apei si in ziua Ajunului. Sfintirea apei mari se face numai cu ocazia Ajunului Bobotezei si in ziua de Boboteaza. Este foarte important acest eveniment, pentru ca se face Botezul Mantuitorului, cand toata firea apei se sfinteste si ceea ce este atins prin stropirea cu aceasta apa sfintita si natura, si fiinta umana, si toata fiinta umana se sfintesc'.

Sursa: www.MMB.ro


Contor Accesări: 1709, Ultimul acces: 2024-03-28 12:18:17