Campanie de depistare a cancerului la femei. Initiatorii proiectului sunt Patriarhia Romana si Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Campanie de depistare a cancerului la femei. Inițiatorii proiectului sunt Patriarhia Română și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”

[2018-01-14]
de Iulian Dumitrașcu

Patriarhia Română și Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu din București au încheiat un nou protocol privind organizarea unor acțiuni medicale în vederea depistării cancerului în rândul populației feminine din mediul rural.
Astfel, o echipă de medici de la Institutul Oncologic, împreună cu voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale, se vor deplasa periodic la persoane defavorizate din București și Ilfov pentru a derula activități de screening în domeniul cancerului de col uterin, cancerului mamar și celui colorectal.
Părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Naționale, coordonatorul voluntarilor implicați în proiect, și-a exprimat dorința ca eforturile medicilor și voluntarilor să conducă la salvarea multor vieți prin derularea acestei campanii.
Dănuț Viorel Prună, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Naționale, a precizat c㠑medicilor de la Institutul Oncologic li se alătură medicii din Campania «Sănătate pentru sate»’.
Campania a debutat sâmbătă, iar primele beneficiare au fost pacientele din Grădiștea – Ilfov care au fost supuse testului Babeș – Papanicolau. Multe dintre doamnele care s-au prezentat la examinare nu au făcut niciodată acest test și au fost mulțumite că li s-a oferit acest serviciu în mod gratuit. Rezultatele analizelor efectuate vor fi comunicate de specialiștii care se vor întoarce în localitate, după o lună de zile.
‘Această activitate este foarte importantă pentru a preveni cancerul de col uterin care, din păcate, ne situează în lume pe locul I la incidenta acestui cancer. Campania se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani care nu sunt operate, nu au absență congenitală a colului uterin și nu au făcut un test Papanicolau de mai mult de 3 ani. Este mult mai ușor de tratat un cancer de col uterin la început, decât atunci când este un cancer depășit și în prezența metastazelor. După aflarea rezultatelor, dacă se constată modificări, pacientele trebuie să se prezinte la Institutul Oncologic pentru continuarea investigațiilor’, a atras atenția Șaptefrați Cristina, Medic Primar Ginecologie Oncologică, Institutul Oncologic București.
Prima ediție s-a bucurat de un real succes, potrivit Dr. Virgil Mihail Prunoiu, Medic Primar Chirurg, Chirurgie Oncologică, Coordonatorul rețelei Institutului Oncologic București. Medicul a mai precizat că pacientele s-au bucurat când au aflat de campanie, pentru c㠑multe dintre ele fie nu au posibilități, fie nu au bani să ajungă la analize și s-au bucurat pentru că le putem da un ajutor’.
Stroescu Silvia, asistent medical la Dispensarul Grădiștea, a subliniat importanța campaniei întrucât la Institutul Oncologic București ‘majoritatea femeilor din Grădiștea nu pot ajunge din motive financiare sau de vârstă’.
În același context, farmacistul Sorina Aurica, voluntar al Paraclisului Catedralei Naționale, a specificat: ‘Cancerul de col uterin este una din putinele forme de cancer care poate fi prevenită pentru că diagnosticarea precoce făcută prin testul Babeș – Papanicolau permite acest lucru, existând posibilitatea depistării leziunilor precanceroase, iar viața pacientei poate fi salvată’.
‘Pacientele au venit în număr destul de mare sa facă examenul Papanicolau. Au fost deschise și entuziasmate, mai ales că am venit noi la ele. Din lipsa timpului, se deplasează mai greu la oraș și venind aici le-am făcut un mare serviciu’, a subliniat Polixenia Stan, psiholog și voluntar al Paraclisului Catedralei Naționale.
Campania de depistarea a cancerului derulată în mediul rural este intens sprijinită de preoții din teritoriu care țin legătura cu membrii comunității.
Părintele Alexandru Popescu, de la Parohia Grădiștea, a menționat: Ne bucurăm că la această campanie participă credincioși de pretutindeni, atât cei care sunt creștini practicanți, cât și cei care nu sunt cresțini practicanți. Cei care nu sunt practicanți, iată văd ca Biserica se implică social și observă anumite lucruri care în presă sunt neglijate.
Cancerul de col uterin este o afecțiune malignă a celulelor ce căptușesc suprafața colului. În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat și prevenit cu ajutorul testării periodice. Programele populaționale de screening, desfășurate o dată la 3 sau 5 ani, pot reduce incidența acestei boli cu 80%.
Programul se adresează femeilor cu vârsta peste 25 de ani care nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea se oprește la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă au ultimele 3 frotiuri Papanicolau normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absență congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecțiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital.
Toți preoții din mediul rural susțin campania aflată în desfășurare. Părintele Ștefan Dan Marian de la Parohia Sudiți, comuna Nuci – Ilfov, a venit sâmbătă pentru a afla cum poate să organizeze mai bine ediția viitoare a campaniei care se va desfășura în comunitatea pe care o păstorește.
Toate acțiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de voluntari, aflați sub coordonarea atentă a Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1314, Ultimul acces: 2024-04-14 15:57:24