Papa le-a vorbit chilienilor despre Fericiri - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa le-a vorbit chilienilor despre Fericiri

[2018-01-16]
Prima Liturghie în Chile
În prima sa zi plină în Chile, Papa Francisc le-a spus catolicilor din această țară că Fericirile nu sunt simple sfaturi de la cineva care susține că știe totul, ci sunt izvor de speranță care îi împinge pe oameni să iasă din zona lor de conform și să urmeze calea indicată de Isus. „Fericirile nu se nasc din critici dure, nici din ‘poliloghiile ieftine’ ale celor care cred că știu totul dar nu vor să se angajeze cu nimic și cu nimeni, și ajung astfel să blocheze orice posibilitate de a genera procese de transformare și de reconstrucție în comunitățile noastre, în viața noastră”, a spus Sfântul Părinte pe 16 ianuarie.

„Fericirile se nasc din inima milostivă care nu încetează să spere. Și experimentează că speranța este noua zi, dezrădăcinarea imobilității, zguduirea dintr-o prosternare negativă”. Numindu-l fericit pe sărac, pe cel ce a plâns, pe mâhnit, suferind, pe cel ce a iertat, a explicat Papa, Isus „vine să dezrădăcineze imobilitatea paralizantă a celui care crede că lucrurile nu se pot schimba, a celui care a încetat să creadă în puterea transformatoare a lui Dumnezeu Tatăl și în frații săi, în special în frații săi mai fragili, în frații săi rebutați. Isus, proclamând fericirile vine să zguduie acea prosternare negativă numită resemnare care ne face să credem că se poate trăi mai bine dacă evităm problemele, dacă fugim de alții, dacă ne ascundem sau ne închidem în comoditățile noastre, dacă adormim într-un consumism tranchilizant. Acea resemnare care ne face să ne izolăm de toți, să ne dezbinăm, să ne despărțim, să ne facem orbi în fața vieții și a suferinței celorlalți.”
Papa a spus acestea la predica de la Liturghia celebrată în parcul O’Higgins Park din Santiago, parte a călătoriei sale de o săptămână prin Chile și Peru. La predică, Sfântul Părinte s-a concentrat pe lectura evanghelică din Matei, în care Isus spune Fericirile. Acestea s-au născut din întâlnirea dintre Isus și oameni. „Fericirile se nasc din inima compătimitoare a lui Isus care se întâlnește cu inima compătimitoare și nevoiașă de compătimire a bărbaților și femeilor care doresc și tânjesc la o viață fericită; a bărbaților și femeilor care cunosc suferința, care cunosc rătăcirea și durerea care se generează atunci când ‘tremură pământul sub picioare’ sau ‘visele sunt scufundate’ și munca de o viață întreagă este măturată; dar care și mai mult cunosc tenacitatea și lupta pentru a merge înainte; și mai mult cunosc reconstruirea și reînceperea.”
A recunoscut istoria de „reconstrucții și noi începuturi” a Chile și a continuat: „Fericirile sunt acea nouă zi pentru toți cei care continuă să parieze pe viitor, care continuă să viseze, care continuă să se lase atinși și stimulați de Duhul lui Dumnezeu.” Iar la final a atins tema păcii. „Făcătorul de pace știe că de multe ori trebuie învinse mari sau subtile meschinării și ambiții, care se nasc din pretenția de a crește și ‘de a-și face un nume’, de a dobândi prestigiu pe spatele altora. Făcătorul de pace știe că nu e suficient a spune: nu fac rău nimănui, pentru că, așa cum spunea Sfântul Alberto Hurtado: ‘Este foarte bine a nu face răul, dar este mult mai rău a nu face binele’. A construi pacea este un proces care ne reunește și stimulează creativitatea noastră pentru a da viață unor relații capabile să văd în vecinul meu nu un străin, un necunoscut, ci un fiu al acestei țări.”
A încheiat invitând la rugăciune la Maria, care „păzește și însoțește acest oraș. Ea să ne ajute să trăim și să dorim spiritul fericirilor; pentru ca în toate colțurile acestui oraș să se audă ca o șoaptă: ‘Fericiți făcătorii de pace pentru că vor fi numiți fiii lui Dumnezeu’.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1342, Ultimul acces: 2024-04-11 03:16:30