PS Paisie Sinaitul: Rugaciunea vamesului ne ajuta sa intelegem ce anume este placut lui Dumnezeu - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Paisie Sinaitul: Rugăciunea vameșului ne ajută să înțelegem ce anume este plăcut lui Dumnezeu

[2025-02-09]
de Alexandru Boboc

„Rugăciunea vameșului ne ajută să înțelegem ce anume este plăcut lui Dumnezeu. Spre deosebire de fariseu, vameșul nu se compară cu alții! Se recunoaște păcătos înaintea lui Dumnezeu și Îi cere iertare”, a subliniat Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul.
Preasfinția Sa a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală, unde a evidențiat modul în care vameșul și fariseul se rugau la Templu.
Rugăciunea vameșului
„Vameșul se recunoaște pe sine ca fiind sărac în fapte bune înaintea lui Dumnezeu, iar Domnul îi ascultă rugăciunea alcătuită din doar cinci cuvinte, dar rostite din inimă: Dumnezeule, milostiv fii mie păcătosul!”.
„El nu începe cu înșiruirea meritelor, ci pornește de la ce îi lipsește; nu începe prin a-și etala bogăția faptelor bune, ci lipsa lor, sărăcia, nu sărăcia economic㠖 deoarece vameșii erau înstăriți și uneori, prin câștiguri nedrepte, erau mai bogați decât proprii lor conaționali – ci e vorba de o sărăcie a vieții sufletești, pentru că nu se trăiește nicicând bine în stare de păcat”.
„Vameșul stătea departe și nici măcar nu îndrăznea să-și ridice ochii spre cer, adică spre Dumnezeu, deoarece în fața lui Dumnezeu se simțea mărunt, păcătos, și își bătea pieptul, pentru că în piept se află inima”, a subliniat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
„Rugăciunea lui scurtă se naște chiar din inimă, este transparentă: își pune inima înaintea Domnului, nu pune în față aparențele, imaginea. A ne ruga cu adevărat înseamnă a ne deschide sufletul, inima, înaintea lui Dumnezeu, fără falsități, fără scuze, fără justificări”.
Rugăciunea Fariseului
Episcopul vicar patriarhal a subliniat că, deși rugăciunea fariseului începe cu mulțumire, aceasta continuă cu o înșiruire „complăcută a faptelor sale bune și o condamnare a altora”.
„Rugăciunea fariseului începe astfel: Dumnezeule, îți mulțumesc. Este un început bun, chiar foarte bun, deoarece rugăciunea de mulțumire către Dumnezeu este o faptă bună. Însă, imediat vedem pentru ce anume mulțumește el: pentru că nu sunt ca ceilalți oameni (Lc. 18, 11)”.
„Debordant în privința siguranței de sine, a propriei capacități de a respecta poruncile, a propriilor merite și virtuți, fariseul este concentrat doar asupra lui însuși. Drama acestui om este faptul că urmărind doar litera Legii a devenit lipsit de iubire, de dragoste. Vedem că și cele mai mari virtuți, dacă nu sunt dublate de dragoste nu pot folosi la nimic”.
Îndemnuri
La finalul predicii, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul le-a adresat credincioșilor mai multe îndemnuri legate de Perioada Triodului.
„Privind la vameș, trebuie să redescoperim de unde ar trebui să începem urcușul nostru duhovnicesc în perioada următoare, a Triodului și a Postului Mare. Trebuie să începem de la a ne considera păcătoși, având nevoie de ajutorul lui Dumnezeu!”.
„Este primul pas corect îndreptat spre Dumnezeu, Care-și arată milostivirea față de cei care recunosc că sunt păcătoși. În schimb, rădăcina oricărei greșeli sau rătăciri, potrivit învățăturii Sfinților Părinți, este de a ne crede drepți, buni. A ne considera drepți înseamnă să-L excludem pe Dumnezeu, singurul drept, din această ecuație”.
„Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca, intrând în aceste săptămâni pregătitoare pentru Sfântul și Marele Post, luminați de lecturile minunate ale Evangheliei care vor fi oferite în duminicile următoare, să ne pregătim cu adevărat pentru trecerea vrednică a postului, menit să ne ajute să dobândim cu adevărat rugăciunea smerită înaintea lui Dumnezeu”.
„Să ne cercetăm cu atenție viețile, greșelile și păcatele noastre, neapărat în scaunul de spovedanie, să împlinim cu sârguință cerințele postului, smerenia, milostenia, iubirea aproapelui. Trebuie să ne amintim că mântuirea noastră depinde de acestea toate și de conștientizarea păcatelor noastre, de pocăință sinceră, din inimă, înaintea lui Dumnezeu și de schimbarea vieții noastre”, a concluzionat Episcopul vicar patriarhal.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 50, Ultimul acces: 2025-03-21 06:17:35