Papa a discutat despre diversitate si unitate cu tinerii indonezieni - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa a discutat despre diversitate și unitate cu tinerii indonezieni

[2024-09-04]
foto: Vatican Media
Miercuri, 4 septembrie, a avut loc o întâlnire mult așteptată, în contextul în care Papa Francisc și-a început cea de-a 45-a călătorie apostolică în străinătate. Întâlnirea cu membrii Scholas Occurentes – o caracteristică obișnuită a vizitelor Sfântului Părinte în străinătate – abordează întotdeauna unele dintre temele cele mai importante pentru inima Sfântului Părinte și pentru pontificatul său. Acestea merg mână în mână cu motoul poporului indonezian: „Bhinneka Tunggal Ika”, sau „Unitate în diversitate”. Scholas, un proiect educațional global fondat de Papă, se concentrează pe implicarea tinerilor în educație, artă și sport. Cei 200 de tineri din filiala indoneziană, care provin din diferite insule, școli și religii, l-au întâmpinat pe Pontif în Casa tineretului „Grha Pemuda” din Jakarta, demonstrând întocmai diversitatea și unitatea atât de importante atât pentru Papă, cât și pentru poporul indonezian.

O structură poliedrică a dominat sala în care a avut loc întâlnirea. Atât de mare încât Papa a putut păși în interiorul ei. A fost realizată de peste 1500 de tineri din Jakarta, Lombok, Labuan Bayo și Bali. Două femei din interiorul structurii l-au salutat pe Papa Francisc, înainte de a-și împărtăși mărturiile. Prima femeie i-a povestit Sfântului Părinte despre experiența ei în lumea educației, o experiență pe care spune că o iubește atât de mult încât a împins-o să înființeze o fundație educațională în orașul său. A vorbit despre responsabilitățile ei ca profesor și consilier, înainte de a vorbi despre importanța Scholas în viața sa. „Tot ceea ce am învățat la Scholas, am aplicat elevilor și colegilor mei acolo unde lucrez”, a spus ea. „Modul în care am fost ascultată, apreciată, primită de echipa mea la Scholas este o tradiție de care au nevoie toți elevii.”
Tema unității a fost reiterată în mărturia lui Bryan, care a repetat motoul țării, explicând c㠄înseamnă că, deși suntem diferiți, suntem totuși una”. El le-a cerut celor prezenți să privească în jur și să simtă confortul pe care fiecare persoană prezentă îl simte în compania celeilalte. Cu toate acestea, a continuat el, este imposibil să ignorăm faptul c㠄ceva încă lipsește”. Bryan a vorbit despre realitățile privind discriminarea și hărțuirea cibernetică și despre modul în care în Scholas fiecărei persoane i se oferă o platformă pentru a vorbi și a-și împărtăși experiențele, atât bune, cât și rele. Răspunzându-i lui Bryan, Papa Francisc a enunțat patru principii ale coexistenței și păcii: realitatea este mai bună decât ideile, unitatea este mai bună decât conflictul, întregul este mai bun decât o parte și întregul este mai bun decât o idee.
O tânără, Christine, a împărtășit și ea mărturia sa. „Am trăit experiența cyberbullying-ului pe propria piele”, i-a spus ea Papei. „Am fost încolțită și respinsă fără nici un motiv.” Christine și-a împărtășit îngrijorarea de a ști că acest lucru se întâmplă cu atât de mulți tineri din întreaga lume. Dar prin intermediul Scholas, Christine spune că oamenii pot învăța că diferențele care adesea divizează pot, de asemenea, uni. „Am învățat să ne unim diferențele, să construim legături de unitate și să înțelegem că diferențele nu sunt o cale spre distrugere, ci mai degrabă un pas spre unitate.” „Dacă am fi toți la fel”, i-a spus Papa Francisc, „ar fi plictisitor. Diferența poate da naștere la război sau la dialog – trebuie să alegem. Războiul este întotdeauna o înfrângere, dar să discuți cu prietenii tăi – acesta este un lucru frumos, care te poate face să crești.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 4, Ultimul acces: 2024-09-10 08:19:13