Medicul Codrut Sarafoleanu, despre efectele nocive ale telefonului mobil asupra copiilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker

Știri și Evenimente

Medicul Codruț Sarafoleanu, despre efectele nocive ale telefonului mobil asupra copiilor

[2024-07-30]
de Andrei Ursulean

Medicul Codruț Sarafoleanu, de la Spitalul clinic „Sfânta Maria” din Capitală, a avertizat asupra efectelor nocive ale utilizării îndelungate a telefoanelor mobile, mai ales în rândul copiilor, în cadrul unei conferințe organizate de Academia de Științe Medicale, relatează Agerpres.
Intitulat㠄Telefon, internet, jocuri de noroc, pericolele de lângă noi, conferința a avut loc vineri și a fost transmisă live pe pagina de Facebook a Academiei de Științe Medicale.
Șeful Secției de Otorinolaringologie de la Spitalul clinic „Sfânta Maria” din Capitală a afirmat c㠄există tot felul de voci care spun că anumite tumori cerebrale ar putea avea etiologie legată de expunerea excesivă la telefon. Nu există încă niște date concrete sau studii care să certifice acest lucru”.
„Copiii sunt cei mai expuși și undele radio pot favoriza, aici studiile sunt clare, apariția neoplasmelor. Expunerile pot să aibă loc și în timpul dezvoltării fetale, dacă mămica doarme cu tableta pe abdomen, sau chiar în copilăria timpurie, pentru că știm foarte clar că chiar de la 2 ani copiii folosesc telefoanele și tableta și atunci e clar că pot să existe leziuni permanente ale creierului sau ale nervilor cranieni, care au impact mult mai mic la adulți”, a explicat Codruț Sarafoleanu.
Recomandările medicului
Pentru diminuarea efectelor nocive, medicul Codruț Sarafoleanu a recomandat ținerea telefonului cât mai departe de corp, precum și utilizarea căștilor fără fir și reducerea conversațiilor ca durată de timp.
„Ar fi ideal să nu dormim cu telefonul mobil la cap sau în pat. Cât se poate, să folosim căștile fără fir, bineînțeles cu reducerea conversațiilor ca durată de timp, să evităm telefonul mobil atunci când semnalul este mai slab. Se pare că în momentul acela doza de unde electromagnetice este mai mare și să alegem un dispozitiv cu o rată de absorbție mai mică”.
De asemenea, medicul a atenționat asupra rănilor care pot fi cauzate de neatenție în timpul utilizării, precum traumele provocate de volumul sonor ridicat din căști.
„S-au înregistrat foarte multe traumatisme în sfera ORL din cauza exploziei căștilor sau telefoanelor sau traumatisme asociate din cauza neatenției folosirii telefoanelor mobile. Cele mai multe dintre acestea accidentări s-au produs în timpul șofatului sau în timpul plimbărilor pe jos”.
„O expunere la un volum de sunet mai mare de 60 decibeli mai mult de o oră în fiecare zi poate provoca leziuni permanente la nivelul urechii interne, cu afectarea semnificativă a pragului auditiv”, a adăugat medicul.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 141, Ultimul acces: 2025-06-10 00:14:17