PS Paisie, la Manastirea Tuturor Sfintilor Romani: Mantuitorul Hristos a adresat chemarea tuturor, nu doar apostolilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2025 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Paisie, la Mănăstirea Tuturor Sfinților Români: Mântuitorul Hristos a adresat chemarea tuturor, nu doar apostolilor

[2024-07-07]
de Alexandru Boboc

Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a oficiat Sfânta Liturghie, duminică, la Mănăstirea „Tuturor Sfinților Români” din Capitală.
„Mântuitorul Hristos a adresat chemarea tuturor, nu doar apostolilor. Atunci când se găseau mame împreună cu copiii lor mici, iar unii căutau să-i depărteze pe copii pentru a nu fi deranjați, Iisus S-a mâhnit și le-a spus: Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți, că a unora ca aceștia este Împărăția Cerurilor!(Marcu 10, 14). Și i-a chemat pe copii și i-a luat în brațe și i-a binecuvântat”, a subliniat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
Episcopul vicar patriarhal a explicat la predică Evanghelia duminicii, despre chemarea Sfinților Apostoli pentru a fi ucenici ai Mântuitorului Iisus Hristos.
„Cea mai largă chemare a făcut-o Iisus atunci când a grăit pentru toată lumea: Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi odihni pe voi. Aceasta este chemarea pe care ne-o adresează tuturor”.
„Și cine dintre noi, tânăr sau bătrân, bărbat sau femeie, nu este ostenit sau împovărat la un moment dat, sau chiar mai des? Osteneala aceasta a grijii de mâine, osteneala neliniștii, a incertitudinii, devine o povară pe care o poartă și sufletul, nu doar trupul”.
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a îndemnat ca atunci „când ne simțim osteniți și împovărați, să ascultăm cuvintele lui Iisus și vom simți că povara noastră este mai ușoară, pentru că totul devine mai ușor prin iubirea Lui”.
Mai multe chemări
Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul a explicat că sunt mai multe tipuri de chemări: „Există chemări și din partea cealaltă, din partea celui rău. Și încă sunt chemări mai stăruitoare decât ale lui Dumnezeu, mai insistente, mai zgomotoase. Le cunoaștem și în vremea noastră”.
„Societatea de azi, noile ideologii în care sunt camuflate vechi păcate, promovate excesiv prin mijloace media, prin internet, prin rețele sociale, ne strecoară această insidioasă chemare, asociată în mod deliberat și în mod foarte rafinat cu îndemnul de a disprețui Biserica, de a ne uita credința, de a nesocoti valorile morale, de a-L uita pe Dumnezeu”, a afirmat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
Chemarea răului vine „sub chipurile cele mai ispititoare și mai atrăgătoare”, pentru a fi atrași de cealaltă parte.
Episcopul vicar patriarhal a îndemnat ca atunci „când suntem descumpăniți sau ne simțim neliniștiți în sufletele noastre, să ne amintim mereu chemarea lui Iisus, pe care le-a făcut-o și copiilor, și adulților, și bătrânilor, și bărbaților, și femeilor, și celor bogați, și celor săraci: Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați! La El trebuie să ne fie nădejdea!”
Duminica Tuturor Sfinților Români
Duminica a doua după Rusalii este și cea tuturor Sfinților Români. În această zi își serbează hramul Mănăstirea „Tuturor Sfinților Români” din București.
„Duminica Sfinților Români este sărbătorită la o săptămână după Duminica Tuturor Sfinților și prin aceasta, așa cum spune adesea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, se arată faptul că de la creștinarea neamului românesc și până astăzi, sfințenia este cel mai de preț rod al lucrării Sfântului Duh în Biserica Ortodoxă Română”, a explicat Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.
„Sfinții pe care i-a canonizat Biserica noastră au fost mai întâi cinstiți de poporul credincios, iar Biserica, de fapt, confirmă recunoașterea sfințeniei, care vine din lucrarea Sfântului Duh în oameni. Numărul total al sfinților români, cunoscuți sau necunoscuți nouă, din vremuri străvechi sau contemporani, îl știe numai Dumnezeu. Astăzi, însă, îi cinstim pe toți”.
Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a sfințit două racle pentru așezământul monahal. Într-una dintre ele se vor păstra fragmente din moaștele Sf. Ap. Andrei, Sf. M. Mc. Gheorghe, Sf. Ier. Dionisie și Sf. Ambrozie ai Milanului.
În cealaltă racla va fi păstrat un veșmânt care a adăpostit moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou, oferit în dar de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La finalul slujbei a fost oficiată o slujbă de pomenire pentru Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist și pentru toți binefăcătorii așezământului monahal, trecuți la viața veșnică.
Mănăstirea „Tuturor Sfinților Români” din București a fost construită între anii 2003-2006 la inițiativa Părintelui Patriarh Teoctist.
Așezământul monahal găzduiește Atelierele Institutului Biblic și de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 161, Ultimul acces: 2025-01-13 11:33:20