PS Atanasie de Bogdania a sfintit prima manastire ortodoxa infiintata in Insulele Scotiei in ultimii 1000 de ani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

PS Atanasie de Bogdania a sfințit prima mănăstire ortodoxă înființată în Insulele Scoției în ultimii 1000 de ani

[2024-07-08]
de Andrei Ursulean

Preasfințitul Părinte Atanasie de Bogdania a oficiat duminică slujba de sfințire a Mănăstirii „Toți Sfinții Celți” din localitatea Kilninian de pe insula Mull, primul așezământ monahal ortodox înființat în Scoția în ultimii 1000 de ani.
La slujba oficiată cu binecuvântarea Mitropolitului Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a participat și Arhiepiscopul Benjamin al Vestului și San Francisco, din Biserica Ortodoxă a Americii.
Lăcașul de cult a fost înființat pe locul unei mănăstiri mai vechi din primul mileniu creștin, fiind donat Arhiepiscopiei Europei Occidentale în anul 2009.
„Duminica de astăzi este una cu adevărat deosebită, căci reînnoim harul, aici, unde primii monahi celți și-au dăruit viața pentru viața celorlalți”, a spus Arhiereul vicar al Episcopiei Italiei.
„Este mare taină monahismul, căci monahii sunt cei care culeg tristețea și durerea din lume, neputința și căderea, punându-le în rugăciune adâncă, ca să le arate pe toate prefăcute și mai ales reînnoite în har mântuitor”.
„Aici e minunea, culegi durere și aduci har, culegi tristețe și aduci bucurie. Monahii, fiecare dintre ei, au câte o desagă cu stele, o desagă din care aruncă această sămânță a harului peste tot, stele și stele care aduc lumină și har în lume și fiecare lume începe de la o tainică sihăstrie”.
„Minunea aceasta stă tocmai în rugăciunea sfinților celți pe care îi prăznuim astăzi. Ei sunt cei care de-a lungul veacurilor au știut să arunce sămânța creștinismului pe binecuvântatul pământ al Britaniei, dăruindu-și viața asemenea grăuntelui de grâu care cade în pământ aducând roade multe, dar doar după ce moare, căci altfel nu poate să rodească”.
„O moarte care aduce și dăruiește viaț㠖 asta au făcut monahii, au murit înainte să moară, ca să nu mai moară niciodată, ci să dăinuiască veșnic în și cu Hristos Domnul”, a adăugat la final Preasfinția Sa.
Activitatea monahală din localitatea Kilninian a durat din secolul 6 până la atacurile vikingilor de la sfârșitul primului mileniu creștin.
Așezământul monahal a fost restaurat prin grija a numeroși credincioși din Statele Unite, Marea Britanie și Canada, precum și a obștii Mănăstirilor de pe insulele Mull si Iona.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 13, Ultimul acces: 2024-07-14 11:19:01