Ziua Unirii Basarabiei cu Romania in Rep. Moldova: La Ialoveni a fost dezvelit bustul Sf. Stefan cel Mare - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Unirii Basarabiei cu România în Rep. Moldova: La Ialoveni a fost dezvelit bustul Sf. Ștefan cel Mare

[2024-03-28]
de Ștefana Totorcea

Autoritățile locale au dezvelit miercuri un bust al Sf. Ștefan cel Mare amplasat în fața sediului Consiliului Raional din Ialoveni, Republica Moldova. Momentul a marcat 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, precum și înfrățirea localității cu localitatea Gura Humorului din România.
„Este un simbol al demnității și al independenței noastre naționale”, a spus despre sfântul domnitor Natalia Eremia, președinta Consiliului Raional Ialoveni.
„În momentul în care nu ai trecut, nu vei avea viitor, în momentul, în care nu-ți respecți trecutul, nu construiești și nu-ți respecți viitorul”, a declarat, pentru TVR Moldova, Marius Ursaciu, primarul din Gura Humorului, România.
La eveniment au participat și Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, deputatul Petru Frunze, primarul orașului Ialoveni, Sergiu Armașu, reprezentanți ai instituțiilor publice locale și oaspeți din România.
Bustul lui Ștefan cel Mare a fost realizat de sculptorul Ion Zderciuc și este amplasat în fața Consiliului Raional Ialoveni, alături de bustul Regelui Ferdinand I, cel care a semnat decretul de Unire a Basarabiei cu România.
Festivitatea s-a încheiat cu depunere de flori la monumentele domnitorilor Ștefan cel Mare și Alexandru cel Bun, al Regelui Ferdinand I, ale oamenilor de stat Alexandru Marghiloman și Ion Inculeț și la Troița ostașilor români.
Defilare cu tricolor și spectacol
Ulterior, în paradă de sărbătoare, adunarea a defilat pe strada centrală spre Casa raională de cultur㠄Andrei Ungureanu”. În acompaniamentul Orchestrei raionale de fanfară, iar liceenii din instituțiile de învățământ locale au întins un drapel tricolor imens.
Defilare cu steagul tricolor la Ialoveni, Rep. Moldova, miercuri, 27 martie 2024, la 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Foto: Consiliul Raional Ialoveni
Pe scena casei de cultură, președinta raionului, Natalia Eremia, a decernat titlul onorific de Cetățean de onoare al raionului domnului Sergiu Armașu, primarul orașului Ialoveni, după care avut loc semnarea Acordului de înfrățire și cooperare între Primăria din Ialoveni și Primăria din Gura Humorului, jud. Suceava.
Sărbătoarea s-a încheiat cu spectacolul „Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română!”, susținut de Direcția ceremonial militar a Inspectoratului General de Carabinieri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Republica Moldova și de Corul de copii „Albinuțele” al Școlii de Arte Ialoveni.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a subliniat, într-un mesaj pe internet, importanța acestei zile pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului.
„Cel mai bun mod de a celebra 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România este să punem în valoare legăturile dintre oamenii de pe cele două maluri ale Prutului”, a transmis Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, miercuri, la aniversarea a 106 ani de la unirea Basarabiei cu România.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 36, Ultimul acces: 2024-04-18 07:22:16