Episcopia de Balti: Masa rotunda si concurs de eseuri la 106 ani de la Unirea Basarabiei cu Romania - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Episcopia de Bălți: Masă rotundă și concurs de eseuri la 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România

[2024-03-28]
de Alexandru Boboc

Unirea Basarabiei cu România a fost aniversată miercuri la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, cu ceremonia de premiere a câștigătorilor unui concurs de eseuri organizat de Episcopie și o masă rotundă inițiată de instituția de învățământ superior.
Printre vorbitori s-au numărat Episcopul Antonie de Bălți, conf. univ. Natalia Gașițoi, rectorul universității, Excelența Sa Mihai Tican, gerantul interimar al Consulatului General al României la Bălți, și Paul-Mircea Iordache, redactor-șef la revista „Vatra noastră româneasc㔠din Botoșani.
Anatol Petrencu, profesor universitar și Președinte al Asociației Istoricilor „Alexandru Moșanu” din R. Moldova, a susținut o lucrare cu tema „Basarabenii în cadrul României întregite (1918-1940)”.
Ion Negrei, cercetător științific și vice președinte al Asociației Istoricilor a vorbit „Despre unirea Basarabiei cu România la plural…”. Preotul Florin Țuscanu, lector la Universitatea din Bălți a expus tema „Contribuția Bisericii Ortodoxe la Unirea Basarabiei cu România”.
Episcopul Antonie și rectorul universității i-au premiat pe elevii și studenții câștigători ai concursului de eseuri istorice. Premiile au constat în diplome, bani, tablete și seturi de cărți.
Anterior evenimentului, PS Antonie a oficiat un Te Deum la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și mama sa Elena” din satul Corlăteni, raionul Râșcani.
Te Deum
La Chișinău a fost oficiat un Te Deum și un Parastas cu ocazia aniversării a 106 ani de la unirea Basarabiei cu România. Slujbele a fost săvârșite la Paraclisul mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” de Preotul Maxim Melinti, Consilier la Sectorul Cultural al Mitropoliei Basarabiei, împreună cu mai mulți clerici.
Au fost pomeniți deputații Sfatului Țării care au votat pentru Unirea Basarabiei cu România. Preoții și credincioșii au depus flori la monumentul Sântului Voievod Ștefan cel Mare din centrul Chișinăului.
Sobor de preoți la slujba de Te Deum de la Paraclisul mitropolitan din Chișinău, 27 martie 2024. Foto credit: Mitropolia Basarabiei
Rugăciuni de mulțumire au fost oficiate și în Catedrala Episcopal㠄Sfântul Ierarh Dionisie și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din municipiul Cahul.
Au participat mai mulți preoți din Protopopiatului Cahul, și grupe de copii de grădiniță însoțite de educatorii lor.
Mai multe evenimente aniversare urmează să se desfășoare joi la sediul Universității de Stat „B. P. Hașdeu” din Cahul.
Te Deum la Catedrala episcopală din Cahul la aniversarea a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, 27 martie 2024. Foto credit: Episcopia Basarabiei de Sud
Unirea Basarabiei cu România a avut loc pe 27 martie 1918, când Sfatul Țării, întrunit la Chișinău a votat alăturarea provinciei românești la Țara mamă.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 26, Ultimul acces: 2024-04-14 17:55:52