Pr. Staniloae despre munca de cronicar a Arhim. Ioanichie Balan: O neistovita cautare manifestata ca vocatie - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. Stăniloae despre munca de cronicar a Arhim. Ioanichie Bălan: O neistovită căutare manifestată ca vocație

[2024-02-10]
de Sorin Ionițe

Sâmbătă s-au împlinit 94 de ani de la nașterea Arhimandritului Ioanichie Bălan de la Mănăstirea Sihăstria Neamț.
Autor a numeroase scrieri, printre care „Patericul românesc”, „Vetre de sihăstrie româneasc㔠și „Convorbiri duhovnicești”, părintele Ioanichie poate fi considerat cronicarul monahismului românesc contemporan. Iată ce spunea Preotul Dumitru Stăniloae despre truda sa:
„Stăpânit de o neistovită căutare manifestată ca o vocație, cuvioșia Sa a colindat prin toate laturile pământului binecuvântat al țării spre a-i descoperi comori duhovnicești. Și osteneala i-a fost răsplătită din belșug. A cercetat și a adunat numeroase mărgăritare de mult preț, chipuri și cuvinte de aleasă povățuire duhovnicească ale unui mare număr de călugări ierarhi români îmbunătățiți, trăitori de-a lungul secolelor pe toate plaiurile patriei, evidențiind și pe această cale unitatea spirituală a neamului nostru” (text din prefața Patericului românesc).
A editat, de asemenea, cele mai multe din scrierile Părintelui Cleopa Ilie, al cărui ucenic a fost, și a reeditat colecția „Viețile Sfinților” (12 volume), după ediția Sfântului Grigorie Dascălul. Unele dintre operele sale au fost traduse și în limbile engleză, franceză, greacă, rusă, italiană ș.a.
Părintele Ioanichie Bălan
Părintele Ioanichie (Ioan Bălan) s-a născut în data de 10 februarie 1930 în localitatea Stănița, județul Neamț.
După ce a absolvit Liceul comercial din Roman, la vârsta de 19 ani, a mers la Mănăstirea Sihăstria Neamțului. A fost tuns în monahism în data de 14 aprilie 1953 și hirotonit diacon în ziua următoare.
Între anii 1949-1971 a îndeplinit în Mănăstirea Sihăstria ascultările de casier, contabil, secretar și ghid al mănăstirii.
În anul 1971, sub presiunea autorităților comuniste, a fost transferat la Mănăstirea Bistrița, județul Neamț, unde a rămas până în anul 1990. Acolo a desfășurat cea mai intensă activitate misionară, prin scrieri și predică.
Între anii 1971-1975 a urmat cursurile Facultății de Teologie din București. În data de 2 februarie 1979, a fost hirotonit ieromonah de către viitorul Patriarh Teoctist (pe atunci mitropolit al Moldovei). În 1984 a fost numit protosinghel, iar în 1992, arhimandrit. Abia în anul 1990 va reveni la Mănăstirea Sihăstria, unde își va continua activitatea misionară și publicistică.
Arhimandritul Ioanichie Bălan a trecut la cele veșnice la vârsta de 77 de ani, în noaptea de 21 spre 22 noiembrie 2007, după trei ani de grea suferință. A fost înmormântat la Mănăstirea nemțeană Sihăstria.
Forțat de Părintele Cleopa să predice
La înmormântarea arhimandritului Ioanichie, starețul Victorin Oanele a evocat începutul activității sale de predicator:
„Având de la Dumnezeu și darul cuvântului, dar stând în umbra starețului său, vrednicul de pomenire părintele nostru Cleopa, nu îndrăznea să țină cuvânt de învățătură credincioșilor, până când, părintele Cleopa, cunoscând darul pe care îl avea părintele Ioanichie, la o Sfântă Liturghie, deschizând Ușile Împărătești, l-a scos forțat în fața poporului, spunând: «Iubiți credincioși, astăzi o să vă predice părintele Ioanichie». Și de atunci nu a încetat să reverse peste cei care îl ascultau din darul pe care-l primise de la Dumnezeu”.
„Cei care l-au auzit predicând puteau să sesizeze că, deși de multe ori cuvântul său era aspru, totuși avea o sensibilitate aparte a inimii, care-i aducea lacrimi în ochi și pentru câteva clipe își oprea cuvântul spre a-și struni plânsul care era gata să izbucnească”, mai spunea Arhim. Victorin Oanele.
Sfaturile Părintelui Ioanichie Bălan
Cunoștințele și trăirea părintelui Ioanichie se observau adesea și prin sfaturile scurte și pline de folos pe care le oferea, precum: „Străduiește-te să ții cât mai mult tăcerea”, „Fugi cu totul de urâta mânie”, „Caută pe Domnul în necazuri”.
„M-am legat de părinți, de simplitatea lor, de inima lor curată, a bătrânilor, a tinerilor, de sinceritatea lor, și m-am înrolat și eu împreună cu ei să slujesc Biserica. Și m-am simțit și eu ales de mâna Domnului fără să știu cum exact. Atâta știu că până astăzi n-am regretat că am intrat în viața monahală. Și am simțit aceasta ca un semn că Dumnezeu m-a ocrotit și mi-a îndreptat pașii pe această cărare duhovnicească”, spunea Arhim. Ioanichie Bălan.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 30, Ultimul acces: 2024-02-22 21:43:35