Papa Francisc: Biserica nu a ascultat suficient de mult vocea femeilor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Papa Francisc: Biserica nu a ascultat suficient de mult vocea femeilor

[2024-02-09]
„Prezența și contribuția femeilor la viața și creșterea comunităților ecleziale prin rugăciune, reflecție și acțiune sunt realități care au îmbogățit întotdeauna Biserica și, de fapt, constituie identitatea ei. Cu toate acestea, ne-am dat seama, mai ales în timpul pregătirii și celebrării Sinodului, că nu am ascultat suficient de mult vocea femeilor din Biserică și că Biserica are încă multe de învățat de la ele.” Aceste afirmații îi aparțin Papei Francisc, apărând în prefața la o lucrare intitulat㠄’Smaschilizzare la Chiesa’? Confronto critico sui ‘Principi’ di H.U. Von Balthasar” (De-masculinizarea Bisericii? O evaluare critică a „principiilor” lui Hans Urs von Balthasar), care cuprinde contribuții ale femeilor teologi Linda Pocher, Lucia Vantini și Luca Castiglioni, ce au participat la recenta reuniune a Consiliului Cardinalilor care a discutat despre rolul femeilor în Biserică.

„Este necesar să ne ascultăm reciproc pentru a de-masculiniza Biserica, deoarece Biserica este o comuniune de bărbați și femei care împărtășesc aceeași credință și aceeași demnitate baptismală”, mai scrie Sfântul Părinte. „Ascultând cu adevărat femeile, noi, bărbații, ascultăm pe cineva care vede realitatea dintr-o perspectivă diferită și astfel suntem îndemnați să ne revizuim planurile și prioritățile. Uneori, suntem dezorientați. Uneori, ceea ce auzim este atât de nou și atât de diferit de modul nostru de a gândi și de a vedea, încât pare absurd și ne simțim intimidați. Dar această nedumerire este sănătoasă; ea ne face să creștem. Este nevoie de răbdare, de respect reciproc, de ascultare și de deschidere pentru a învăța cu adevărat unii de la alții și pentru a merge înainte ca un unic popor al lui Dumnezeu, bogat în diferențe, dar care merge împreună.”
„Tocmai de aceea am vrut să cer unei femei, teolog, să ofere Consiliului Cardinalilor o cale de reflecție asupra prezenței și rolului femeii în Biserică. Punctul de plecare pentru acest parcurs este reflecția lui Hans Urs von Balthasar asupra principiilor marian și petrin în Biserică, o reflecție care a inspirat magisteriul ultimelor pontificate în efortul de a înțelege și de a valorifica prezența eclesială diferită a bărbaților și a femeilor. Destinația finală, însă, este în mâinile lui Dumnezeu. Să ne rugăm Duhului Sfânt să ne lumineze și să ne ajute să înțelegem, să găsim un limbaj și moduri de gândire eficiente pentru a implica femeile și bărbații de astăzi, în Biserică și în lume, astfel încât să crească conștiința reciprocității și practica colaborării între bărbați și femei.”
„Mă bucur că, prin intermediul acestei publicații, reflecțiile pe care Lucia Vantini, Luca Castiglioni și Linda Pocher le-au oferit Consiliului Cardinalilor pot fi puse la dispoziția celor care doresc să participe la dialogul sinodal și să aprofundeze tema relațiilor ecleziale dintre bărbați și femei, care îmi este foarte apropiată. Acestea sunt reflecții care tind să deschidă mai degrabă decât să închidă; care provoacă la gândire, invită la căutare și ajută la rugăciune. Aceasta este ceea ce îmi doresc în acest moment al procesului sinodal: să nu obosim să mergem împreună, pentru că numai atunci când mergem suntem ceea ce trebuie să fim – trupul viu al Celui Înviat în mișcare, mergând înainte, întâlnindu-ne cu frații și surorile noastre, fără teamă, pe străzile lumii. Fie ca Maria, mama credinței, să ne însoțească în această călătorie!”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 27, Ultimul acces: 2024-02-22 22:32:05