Preoti din Uganda au slujit impreuna cu Mitropolitul Andrei la Hramul Manastirii Casiel - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Preoți din Uganda au slujit împreună cu Mitropolitul Andrei la Hramul Mănăstirii Cășiel

[2023-09-15]
de Alexandru Boboc

Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului, a slujit joi la Mănăstirea cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci”, Cășiel. La slujbă a participat și o delegație din Uganda.
În ajunul sărbătorii, Mitropolitul Andrei a oficiat slujba Vecerniei și a Litiei, după care sora Ioana a fost tunsă în monahism cu numele de Porfiria.
Sfânta Liturghie de hram a fost săvârșită pe altarul exterior al așezământului monahal de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei. Din soborul de preoți slujitori au făcut parte și trei preoți din Uganda.
Mitropolitul Clujului s-a adresat credincioșilor în predica sa, evidențiind imensa iubire a lui Dumnezeu față de oameni.
La finalul Liturghiei, preotul Antonios Sempijja din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” din Wobulenzi, Uganda, a rostit un cuvânt duhovnicesc, exprimându-și bucuria de a fi prezent la hram împreună cu alți doi clerici si o monahie din Uganda.
Mânăstirea Cășiel a fost ctitorită de călugărul Pahomie Georgiu, în anul 1765, pe pământul părinților lui. A fost cruțată de la distrugere atunci când împăratul Iosif al II-lea a dispus, la 1784-1785, desființarea mănăstirilor ortodoxe din Ardeal, cele care mai rămăseseră după acțiunea din 1761-1762 a generalului Bukow, cu excepția acelora care aveau școală pentru ,,învățarea copiilor”.
În prezent, obștea mănăstirii numără 31 de maici, stareță fiind stavrofora Varvara Georgiu, iar duhovnic protosinghelul Serafim Bădilă.
Pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune, călugărițele desfășoară activități administrative și confecționează veșminte preoțești.
Mănăstirea păstrează un fragment din lemnul Sfintei Cruci, precum și o raclă cu părticele din moaștele mai multor sfinți.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 121, Ultimul acces: 2024-08-28 20:05:44