200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazar, fondatorul invatamantului in limba romana - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2023 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

200 de ani de la moartea lui Gheorghe Lazăr, fondatorul învățământului în limba română

[2023-09-17]
de Sorin Ionițe

S-au împlinit duminică 200 de ani de la moartea pedagogului, teologului, traducătorului și inginerului Gheorghe Lazăr, considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească. În 1818, a înființat, în București, prima școală cu predare în limba română.
Gheorghe Lazăr s-a născut în Avrig, la 5 iunie 1779 (după alte surse, 9 ianuarie 1782). Gheorghe Eustratie, al șaselea copil al Mariei și al lui Gheorghe Lăzăroaie, a învățat la Școala Normală din Avrig, se arată într-un documentar Agerpres.
Data sa de naștere a fost aleasă drept Ziua Învățătorului.
Gheorghe Lazăr a studiat la Liceul piarist din Cluj (1799-1801) și la liceul catolic din Sibiu (1801/1802). Studiile variate urmate la Cluj (limbi străine, teologie, drept, filosofie, științe) au pus bazele pregătirii sale enciclopedice. Cu o bursă oferită de Consistoriul Episcopiei Ortodoxe din Sibiu, din 1806 tânărul Gheorghe a urmat studii de Teologie și Filosofie la Universitatea din Viena.
Reîntors în țară, în 1812, a devenit profesor la Seminarul Episcopiei Ortodoxe din Sibiu. A plecat la Brașov în decembrie 1811, în urma ostilităților întâmpinate din partea autorităților și a episcopului Vasile Moga, care, fiind un adept al învățământului în limba slavonă, a împiedicat activitatea culturală a lui Lazăr, interzicându-i tipărirea manualelor în limba română.
Gheorghe Lazăr a mers în 1816 la București, unde și-a câștigat existența mai întâi ca profesor particular în casa boierului Bărcănescu, pentru copiii acestuia. Din același an a început să ofere lecții de inginerie practic㠖 măsurători de teren și ridicări de plan – și altor elevi din București, fii de boieri.
În Țara Românească, Gheorghe Lazăr s-a manifestat ca promotor al ideii de înființare a unei școli românești la cel mai înalt nivel științific posibil pe atunci, într-o vreme în care învățământul se desfășura în limba greacă. Sprijinit de Iordache Golescu și Constantin Bălăceanu, a trebuit să ducă o muncă intensă cu cei care susțineau că limba română este prea săracă pentru a exprima adevărurile științei.
A scris un manual de Aritmetică și Trigonometrie și a predat el însuși artimetică, geometrie, trigonometrie, filosofie și gramatică. La 24 martie 1818, obținând aprobarea pentru înființarea școlii românești, și-a început activitatea într-un local din centrul capitalei, la „Sfântul Sava”.
La început, elevii săi erau băieți de mici meseriași, târgoveți și dascăli, pentru că odraslele boierești frecventau în continuare școala grecească. Noua instituție a devenit curând principalul focar de consolidare și difuzare a culturii românești.
Din prima generație de elevi au făcut parte, printre alții, Petrache Poenaru, Daniel Tomescu, Teodor Paladi, Simion Marcovici și alții, se precizează pe site-ul Colegiului Național Gheorghe Lazăr citat de Agerpres.
Ideile lui s-au reflectat cel mai bine în cele două discursuri extrașcolare, singurele cunoscute, precum „Cuvânt al lui G. Lazăr, la înscăunarea mitropolitului Dionisie” (1819), o înscăunare care punea capăt unui lung șir de mitropoliți greci, sau în cel dedicat înscăunării domnitorului Grigore Dimitrie Ghica la 30 iulie 1822, după revoluția condusă de Tudor Vladimirescu.
Gheorghe Lazăr a murit la 17 septembrie 1823. În onoarea acestui iluminist, fondator al învățământului în limba națională, mai multe instituții din întreaga țară îi poartă numele. De asemenea, în Piața Universității din București se înalță statuia sa realizată între 1885-1886 de sculptorul Ion Georgescu. De proporții colosale, atât prin dimensiuni, cât și prin stilul în care a fost realizată, statuia care îl înfățișează pe învățatul de origine transilvană se află chiar pe locul în care acesta a fondat Școala Superioară în 1818.
O statuie reprezentându-l pe Gheorghe Lazăr va fi dezvelită duminică la Avrig, localitatea sa natală, unde autoritățile organizează mai multe evenimente sub genericul „Anul Gheorghe Lazăr, 2023”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 19, Ultimul acces: 2023-10-01 04:09:16