Fratele Alois: Este nevoie de o rabdare arzatoare impotriva razboiului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Fratele Alois: Este nevoie de o răbdare arzătoare împotriva războiului

[2023-03-15]
foto: Vatican Media
S-a încheiat în această dimineață, 15 martie 2023, cu audiența privată în Vatican, întâlnirea de patru zile la Roma a organizatorilor veghii de rugăciune ecumenic㠄Împreun㔠care se va ține la 30 septembrie în Piața San Pietro și care va deschide sesiunea Adunării Generale a Sinodului despre sinodalitate. Circa șaptezeci de persoane din toată Europa s-au întâlnit pentru a experimenta o altă pietricică de fraternitate și de educație la procesul sinodal, în colaborare deplină cu Dicasterul pentru Unitatea Creștinilor, cu Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață și cu vicariatul din Roma.

Au fost zile marcate de întâlnirea cu părintele Davide Carbonaro, paroh de „Santa Maria in Portico in Campitelli” și referent al drumului sinodal al Bisericii de Roma, de momente de adunare și laboratoare în curia generală a Societății lui Isus, de vizite pentru a cunoaște diferite realități la nivel ecumenic (Biserica metodistă, Centrul anglican, Facultatea valdeză…). Îndeosebi, a existat posibilitatea de a învăța mai de aproape și de a aprecia munca, de amprentă ecumenică, față de migranți și refugiați care ajung la Roma prin coridoarele umanitare. Și la aceste persoane, care au trăit aventura dezlipirii și a primirii într-o țară diferită de cea de origine, organizatorii vor să se deschidă: „Fac parte din poporul lui Dumnezeu – precizează sora Natalie Bequart, sub-secretară a Sinodului Episcopilor – și am vrea ca împreună cu toți aceia care trăiesc la margini să participe la veghe”.
Sinodalitatea se învață practicând-o, același lucru este valabil pentru ecumenism. Este convinsă de aceasta și Anne-Laure Danet, pastoră protestantă din Paris, care subliniază importanța de a fi implicați în rugăciunea din Vatican în ajunul Adunării sinodale: „Este o ocazie extraordinară pentru a trăi ceea ce numim «ecumenism al solidarității», care înseamnă tocmai a găsi momente de rugăciune împreună. Pentru că fără prietenie nu există ecumenism. Noi credem în unitatea reconciliat㠖 precizează ea -; în aceste zile în centru a fost ascultarea cuvântului lui Dumnezeu și același lucru se va întâmpla în septembrie. Provocarea este de a mobiliza nu numai conducătorii Bisericilor, ci tot poporul. Așa cum se spune – adaugă ea – singuri mergem repede, dar împreună mergem departe.”
Audiența cu Papa Francisc, în această dimineață, înainte de audiența generală de miercuri în Piața San Pietro, a folosit pentru a reînnoi încurajarea și pentru a remarca încă o dată că divergențele teologice în ecumenism nu împiedică rugăciunea împreună. Grupul afirmă că Pontiful a amintit și câteva experiențe ecumenice ale sale din tinerețe, oprindu-se să observe cât drum s-a parcurs din epoca dinainte de Conciliu, când exista un climat de distanță și de suspiciune față de cei care aparțineau celorlalte Biserici, până astăzi. Fratele Alois, prior al Comunității ecumenice din Taizé, a oferit un scurt interviu:
– Cum trăiți această fază pregătitoare?
– Sunt foarte recunoscător pentru această colaborare, pentru a merge împreună cu oameni din diferite comunități, mișcări, Biserici care încă nu se cunoșteau, dar care au început să facă asta. Această întâlnire pe care am făcut-o este ca o mică imagine a ceea ce vrem să trăim la 30 septembrie aici în Piața San Pietro, când creștini din toate Bisericile vor celebra împreună unitatea care vine de la Cristos.
– Ce v-a impresionat mai mult din ceea ce v-a spus în această dimineață papa primindu-vă în audiență?
– A spus să nu ne fie frică: deși Duhul Sfânt creează uneori un pic de dezordine, după aceea vine armonia. Sinodul nu este un parlament, ci o armonie care vine de la Duhul Sfânt. Este foarte curajos că Papa a lansat acest drum de deschidere la Duhul Sfânt. La Taizé suntem foarte recunoscători pentru asta.
– Gândindu-ne la războiul din Ucraina, după părerea dumneavoastră ecumenismul ar putea juca un rol important?
– Trăim un moment foarte dificil, este acest război, sunt alte dificultăți, ecologice de exemplu, tinerii, acum este un moment cu adevărat dificil. Ecumenismul nu este o metodă pentru a ajunge să depășim toate aceste dificultăți, însă trebuie să luăm în serios Cuvântul lui Cristos de a fi Una. Acest lucru nu este ușor acum, cu tensiunile și din Biserica ortodoxă. Trebuie să avem răbdare și să încercăm să privim comuniunea în măsura în care este posibil acum.
– Ce mai este nevoie, în afară de răbdare?
– Răbdarea arzătoare. Pentru că nu este posibil a accepta această diviziune pe care o creează războiul, nu. Trebuie să creăm legături. Eu am fost de Crăciun în Ucraina. Am vizitat diferitele Biserici, chiar dacă între ele există tensiuni. Am crezut, înainte de război, că se putea crea unitatea Bisericilor, dar nu este așa de ușor. Așadar, trebuie să mergem spre toți. A trăi cu vizitele și rugăciunile comune această unitate pe care o sperăm.
– Au trecut zece ani ai pontificatului actuală. Cum vreți să amintiți aceasta?
– Cu multă recunoștință. El mă primește în fiecare an, avem un moment de împărtășire. Eu sunt foarte impresionat de seninătatea sa. Este un mare dar. Sunt multe dificultățile, poverile pe care el le poartă, dar este această seninătate. Este un exemplu foarte puternic pentru mine, personal, dar cred că pentru toți creștinii.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 258, Ultimul acces: 2024-04-18 03:40:15