Resurse digitale pentru Postul Adormirii Maicii Domnului - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2022 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Resurse digitale pentru Postul Adormirii Maicii Domnului

[2022-08-03]
de Sorin Ionițe

Basilica.ro îți transmite constant, alături de știrile bune, resurse digitale de spiritualitate potrivite perioadei liturgice în care te afli.
În Postul Adormirii Maicii Domnului, pe conturile noastre de socializare vei găsi zilnic astfel de materiale pe care le vom colecta progresiv în acest articol.
Calendarul perioadei de post
„Postul Sântă-Măriei este mai ușor decât al Patruzecimii, dar mai aspru decât al Nașterii Domnului și al Sfinților Apostoli”, precizează Pr. Prof. Univ. Dr. Ene Braniște în Liturgica Generală.
Postul Adormirii Maicii Domnului, popular – al Sântă-Măriei, care precedă praznicul din 15 august, e rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuțile alese ale Sfintei Fecioare și de postul cu care ea însăși, după tradiție, s-a pregătit pentru trecerea la cele veșnice.
Calendarul actual este stabilit în acord cu rânduieli bisericești mai vechi cuprinse în Tipicul cel Mare al Sfântului Sava, Pravila Mare sau în Ceaslovul Mare.
Sfântul Ioan Gură de Aur are un cuvânt pentru cei care, din diferite motive, nu pot posti: „Stăpânul nostru e blând și cu omenie, nu ne cere de nimic peste puterile noastre” – Citește integral.
Acatistul Adormirii Maicii Domnului
Condacul 1
Celei alese dintre toate neamurile, Maicii lui Dumnezeu, Împărătesei, celei ce te sui de la pământ la cer, cântare cu cucernicie, pentru preacinstita ta adormire, aducem ție, Născătoare de Dumnezeu. Iar tu, ca ceea ce ai biruință peste moarte, de toate întâmplările aducătoare de moarte ne păzește pe noi, ca să-ți cântăm: Bucură-te, ceea ce ești plină de har, care întru adormirea ta nu ne lași pe noi!
Acatistul integral text/audio.
15 citate despre Maica Domnului
Cântări închinate Maicii Domnului
Paraclisul Maicii Domnului
Patriarhul Daniel: Cuvânt la Paraclisul Maicii Domnului
Axionul Adormirii Maicii Domnului
Prohodul Maicii Domnului
Prohodul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și pururea Fecioarei Maria se cântă în seara de 14 spre 15 august, în jurul epitafului sau icoanei Maicii Domnului.
Pricesne
Omilii la Adormirea Maicii Domnului
Sfântul Gherman al Constantinopolului
„Căci nu fără martor este mutarea ta, nici mincinoasă adormirea ta. Căci cerul spune slava celor ce au alergat atunci la tine împreună, iar pământul înfățișează adevărul despre ei, norii strigă cinstea cu care te-au slujit, îngerii vestesc străjuirea ce a fost atunci la tine. Cum au venit la tine apostolii în Ierusalim, precum și Avacum proorocul din părțile ținutului muntos într-un singur ceas fiind răpit pe nor și sprijinit de dreapta îngerească până ce a stătut în Babilonul Persiei în groapa cu lei a lui Daniil. Dar așa cum picătura vărsată în mare nimic nu adaugă mării, nici punga săracului nu deșartă comoara bogatului, tot așa nici înălțimile laudelor tale nu poate cineva să le sporească prin cuvinte. Căci tu ai prin tine însăți propria laudă, fiindcă te-ai arătat Născătoare de Dumnezeu”. – Citește integral.
Sfântul Ioan Damaschin
„Ce voi spune despre tine, Doamnă? Cu ce cuvinte ne vom adresa ție? Cu ce cântări de laudă vom încununa sfânt și preaslăvit capul tău, dătătoarea de bine și de bunătate, podoaba neamului omenesc, lauda întregii zidiri, care prin tine a fost cu adevărat fericită?” – Citește integral.
Sfântul Antim Ivireanul
„Căci, în numele de Mariam, după a mea modestă înțelegere, se cuprind trei lucruri:
1. numele fiind format din trei silabe, el ne indică faptul că ea a născut o persoană a Sfintei Treimi, adică pe Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu;
2. fiecare silabă a numelui având câte două litere, acest lucru ne dă să înțelegem cele două firi ale lui Hristos, dumnezeiască și omenească;
3. cuvântul având 6 litere, prin ele înțelegem 6 taine mari și mai presus de fire: Bunavestire, Nașterea, Botezul, Moartea pe Cruce, Învierea și Înălțarea [Domnului] la ceruri”. – Citește integral.
Patriarhul Daniel: Despre semnificațiile celei mai mari sărbători a Maicii Domnului
Icoana Adormirii Maicii Domnului
În centrul icoanei este reprezentată Maica Domnului care se află într-o casă, întinsă pe un pat, cu mâinile încrucișate pe piept. La capătul patului, unde se află picioarele sale, este reprezentat Sfântul Apostol Petru. La capul Maicii Domnului se află Apostolul Pavel și Sfântul Ioan Teologul care o îmbrățișează. De asemenea, în partea stângă se află femei plângând.
© Mircea Florescu / Basilica.ro
De jur împrejur sunt prezenți toți Apostolii, despre care se cunoaște că au fost la acest moment, dar și unii sfinți ierarhi, precum Sfinții Dionisie Areopagitul, Ierotei și Timotei. Ierarhii se recunosc datorită crucilor mari de pe veșmintele lor și țin deschise Sfintele Evanghelii. Numele lor nu sunt încrise. Citește integral.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 26, Ultimul acces: 2022-08-16 01:57:06