Anuntarea logoului Anului Jubiliar 2025, dupa o competitie globala - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Anunțarea logoului Anului Jubiliar 2025, după o competiție globală

[2022-06-28]
Responsabilul pentru evanghelizare din Vatican a prezentat marți, 28 iunie 2022, logoul câștigător pentru Anul Jubiliar 2025, ales în urma unui concurs global. Arhiepiscopul Rino Fisichella, pro-prefect al Dicasterului pentru Evanghelizare, a prezentat logoul și pregătirile pentru următorul An Sfânt al Bisericii Catolice, în cadrul unei conferințe de presă din 28 iunie. Un Jubileu este un An Sfânt de har și pelerinaj în Biserica Catolică, care are loc de obicei o dată la 25 de ani. Motoul Jubileului din 2025 este „Pelerini ai speranței” – „Peregrinantes in Spem” în latină. Arhiepiscopul Fisichella a declarat că în competiția pentru logo au fost înscrise 294 de lucrări din 48 de țări. Participanții au avut vârste cuprinse între 6 și 83 de ani. „De fapt, multe dintre ele erau desene făcute de mână de copii din întreaga lume și a fost cu adevărat emoționant să trecem în revistă aceste desene, care au fost rodul imaginației și al credinței simple”, a spus Arhiepiscopul.

Un juriu a redus selecția la trei proiecte ce i-au fost prezentate Papei Francisc, care a ales logoul conceput de italianul Giacomo Travisani. Un comunicat de presă al Vaticanului descrie logoul ca fiind „patru figuri stilizate, pentru a indica întreaga umanitate, din cele patru colțuri ale pământului”. „Fiecare dintre ele îl îmbrățișează pe celălalt, indicând solidaritatea și fraternitatea care trebuie să unească popoarele”, continuă comunicatul. „Trebuie remarcat faptul că prima figură se prinde de cruce. Valurile de sub ei sunt agitate, pentru a indica faptul că pelerinajul vieții nu se desfășoară întotdeauna pe ape liniștite.” „Deseori, circumstanțele personale și evenimentele mondiale cer un mai mare sentiment de speranță. Acesta este motivul pentru care partea inferioară a crucii este alungită, transformându-se într-o ancoră, care domină mișcarea valurilor. Așa cum se știe, ancora a fost adesea folosită ca metaforă pentru speranță”, se arată în comunicat.
Logoul poate fi folosit în mod liber de către Conferințele Episcopale și comunitățile catolice în scopuri pastorale, a spus Arhiepiscopul Fisichella, menționând în același timp că utilizarea comercială este interzisă prin drepturile de autor deținute și gestionate de Dicasterul pentru Evanghelizare. Arhiepiscopul a precizat că site-ul oficial al Anului Jubiliar 2025 va fi lansat după vară. Ultimul Mare Jubileu al Bisericii Catolice a avut loc în anul 2000, cu motoul „Cristos ieri, azi, întotdeauna”. În 2015, Papa Francisc a cerut un Jubileu extraordinar, un An Sfânt al Milostivirii. Arhiepiscopul Fisichella a declarat că anul dinaintea Jubileului, 2024, va fi dedicat rugăciunii pentru pregătirea Anului Sfânt, în timp ce anul 2023 se va concentra pe promovarea principalelor documente ale Conciliului Vatican II.
„Anul 2023 va fi dedicat reparcurgerii temelor fundamentale ale celor patru Constituții conciliare, astfel încât Biserica să respire din nou învățătura profundă și actuală produsă de Conciliul Vatican II, a cărui a 60-a aniversare va fi celebrată în 11 octombrie”, a spus responsabilul cu evanghelizarea. „De aceea, se realizează o serie de resurse ușor de utilizat, scrise într-un limbaj atractiv, pentru a stârni curiozitatea celor care nu au memoria evenimentului și pentru a-i ajuta să intre în esența Conciliului, pentru a descoperi năzuința inovatoare care a permis Bisericii să intre în mod conștient în cel de-al treilea mileniu al istoriei sale”.

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 532, Ultimul acces: 2024-03-26 12:09:53