Intalnire de formare pentru animatorii vocationali - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Întâlnire de formare pentru animatorii vocaționali

[2021-11-22]
Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, a avut loc la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian (NT) o întâlnire de formare pentru animatorii vocaționali. Întâlnirea a fost organizată de Oficiul pentru Vocații al Diecezei de Iași și animată de Vlad Ropotică, credincios catolic, specialist în formarea adulților, în special în domeniul comunicării și leadership-ului și speaker profesionist. El ne-a ajutat să aprofundăm tema: „Tinerii – înțelegeri și abordări actuale”. La această întâlnire au participat 40 de persoane, în mare parte persoane consacrate.

În prima parte ni s-a vorbit despre diferite generații și tipologii ale tinerilor. Astfel, am aflat despre Generația Baby Boomers (o generație născută imediat după război, cu o dorință de stabilitate), despre Generația X (a anilor ’60-’80 caracterizată de dorința de libertate), despre Generația Y (a anilor ’80-’90, numită și generația cu cheia la gât, caracterizată de dorința unei realizări personale, de dorința de succes), despre Generația Z (Zoomers, a anilor ’95-2010, caracterizată de dorința de confort personal și emoțional, de o satisfacție imediată) și despre Generația alpha (după 2010, o generație a copiilor digitali).
Am analizat apoi diferite profiluri de tineri: liceenii, studenții, Urban professionals (corporatiștii), rural raising (copiii de la țară) și familiștii (familiile tinere). Apoi a venit invitația de a identifica în parohiile noastre aceste grupuri de tineri și a intra mai mult în contact cu ele, mai ales cu corporatiștii și familiile tinere, categorii care sunt un pic neglijate. Prima parte s-a încheiat cu desenarea unei caricaturi. Am conștientizat astfel semnificația ei în raport cu tinerii. Caricatura scoate în evidență un defect. La fel este și în relația cu oamenii: de multe ori le atribuim doar caricaturi, le scoatem în evidență defectele. La fel este și în raport cu tinerii. Invitația a fost aceea de face tablouri și nu caricaturi, de a căuta și calitățile tinerilor cu care lucrăm.
În partea a doua a întâlnirii ne-am axat pe problemele tinerilor. Am descoperit că sunt cinci probleme: cultura fast (dorința de a obține totul imediat), relațiile incomplete (izolare care provoacă lipsa abilităților, dezechilibre hormonale care conduce la o dependență de ecran), hiper sexul (în care totul se reduce la sex și conduce spre el), presiunea socială (și aici am identificat diferite presiuni de care au parte tinerii: anticlericalism, anti Biserică, anticreștinism, a fi împotriva părinților) și social media (care poate fi atât prieten, cât și dușman). După servirea prânzului, a urmat partea a treia a întâlnirii care a fost rezervată pentru soluții și abordări eficiente. Am început printr-o activitate interactivă, aceea de a ne împărți în trei grupuri (pro, contra, juriul) pentru a dezbate asupra a patru afirmații. Scopul a fost acela de a conștientiza dificultatea de a ne apropia de cel care gândește diferit de noi.
Am identificat mai multe soluții: adaptarea limbajului (dar nu adaptarea mesajului), identitatea catolică (a scoate în evidență ce înseamnă să fii creștin catolic), catehizare de secolul al XXI-lea (caracterizată de dialog, descoperire, a trece de la autoritate la experiență), formare spre excelență (exclus merge și așa), social media profesionist. În discuțiile de la finalul întâlnirii s-au făcut mai multe recomandări. În calitate de animatori vocaționali trebuie să scoatem în evidență competențele tinerilor și nu doar problemele lor (nu suntem pe lume ca să rupem buruieni, ci să plantăm flori), să fim pentru tineri ca niște părinți, să le arătăm direcția spre Cristos și să acordăm mai multă importanță rolului laicilor. Ca temă pentru acasă a fost acea de a crea un plan de acțiune pentru următorul an ținând cont de mai multe puncte: ce ar trebui să fac?, cu cine să fac?, cum să fac?, până când să fac?, de ce să fac? (pr. Alexandru Percu, responsabil al Oficiului pentru Vocații)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 5, Ultimul acces: 2021-11-29 10:16:39