A murit fratele Jean-Pierre Schumacher ultimul supravietuitor din Tibhirine - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

A murit fratele Jean-Pierre Schumacher ultimul supraviețuitor din Tibhirine

[2021-11-23]
fr. Jean-Pierre Schumacher
23.11.2021, Roma (Catholica) - Ultimul supraviețuitor al masacrului din Tibhirine, fratele Jean-Pierre Schumacher a decedat la 21 noiembrie 2021, la vârsta de 97 de ani, în Maroc, în mănăstirea trapist㠄Notre-Dame de l’Atlas” din Midelt, un loc unde anima spiritul din Tibhirine, primind pelerinii interesați de experiența dialogului interreligios și de mărturia speranței creștine într-un ținut musulman. Născut la 15 februarie 1924 în Lorena, fratele Schumacher a fost hirotonit preot în 1953. După câțiva ani a intrat în abația „Notre-Dame de Timadeuc”, în Bretagne. La cererea Arhiepiscopului de Alger, preotul francez a plecat în 1964 în Tibhirine, cu alți călugări de la Timadeuc, pentru „a construi acolo o comunitate mică în mijlocul unui ambient musulman, trăind sărac printre săraci”.
În timpul „deceniului negru” din Algeria, în pofida pericolului crescând, călugării au decis în colectiv să rămână la Tibhirine. În noaptea de 26 martie 1996, șapte dintre ei au fost răpiți de bărbați înarmați, care nu i-au găsit pe fratele Amédée și pe fratele Jean-Pierre, neștiind că ei dormeau într-o altă parte a mănăstirii. La patru ani după tragedie, acesta de urmă s-a instalat definitiv la Midelt. În 2018, la Orano, preotul, pe atunci în vârstă de 94 de ani, a asistat la beatificarea însoțitorilor săi împreună cu alți doisprezece călugări martiri ai războiului civil algerian. Deosebit de emoționantă a fost întâlnirea dintre fratele Jean-Pierre și Papa Francisc în Catedrala Sfântul Petru din Rabat, în 31 martie 2019, cu ocazia călătoriei apostolice a Pontifului în Maroc. Când s-a întâlnit cu reprezentanții bătrâni ai clerului și ai călugărițelor, Papa a sărutat mâna fratelui Jean-Pierre, iar bătrânul călugăr a făcut același gest afectuos. (material L’Osservatore Romano, tradus de pr. dr. Mihai Pătrașcu pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 6, Ultimul acces: 2021-11-29 15:06:30