Prof. Konstantinou va sustine un atelier despre dirijat la Festivalul de muzica Bizantina de la Iasi - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Prof. Konstantinou va susține un atelier despre dirijat la Festivalul de muzică Bizantină de la Iași

[2021-09-10]
de Gheorghe Anghel

„Tehnica dirijorală a corului psaltic prin prisma tradiției orale și scrise” este titlul atelierului susținut de prof. dr. Georgios Konstantinou, la Festivalul de muzică bizantină de la Iași.
Cursul intensiv de interpretare va avea loc în perioada 30 septembrie – 2 octombrie 2021, în format hibrid, și se adresează dirijorilor de coruri psaltice și psalților având un nivel avansat de interpretare a notației.
„Scopul principal al cursului este explorarea la nivel practic a tuturor valențelor pe care le oferă gestica dirijorală psaltică în execuția unei cântări. Gesturile dirijorale vor fi atent studiate, astfel încât ele să pună în valoare, ca limbaj gestual între membrii unui cor, tradiția orală psaltică și diversele ei ipostaze de ornamentare, execuție etc”, anunță organizatorii festivalului.
Georgios Konstantinou este doctor al Universității Ionia, Grecia (Catedra de Studii Muzicale) și absolvent al Academiei de Pedagogie „Marasleion” din Atena. A participat la numeroase simpozioane de muzicologie și pedagogie și masterclass-uri din Europa.
Pe linie pedagogică, a publicat 5 volume din seria Teoria și practica muzicii bisericești. De asemenea, a îngrijit publicații ale operelor celor Trei Dascăli (la Editura Mănăstirii Vatoped), precum și opera lui Konstantinos Pringos (la Editura „Apostoliki Diakonia”).
Activitatea sa cuprinde și prezența ca psalt în numeroase biserici din Atena. A predat muzică psaltică la Școala „Izvorul Tămăduirii” și Școala Mitropoliei Fthiotidos, precum și la Conservatorul de Stat din Atena.
„Metodele originale și inconfundabile ale maestrului Konstantinou, actualul dirijor al vestitului Cor Bizantin Grec, urmaș și apropiat colaborator al maestrului Lykourgos Angelopoulos, aduc un plus de valoare acestei întâlniri. Rezultatele acestor metode vor fi împărtășite tuturor participanților atât prin lucrul intens în echipă, cât și ca demonstrație, cu diferiți soliști”, precizează organizatorii.
Este inițiatorul Programului de Formare și Perfecționare în Muzica Bisericească ce funcționează din 2003, acordând anual burse ce sunt finanțate de Institutul „Sfântul Maxim Grecul”.
Înscrierea la eveniment este gratuită, dar echipa Iași Byzantine își rezervă dreptul de a selecta participanții la acest atelier. Evenimentul va fi transmis pe platforma Zoom. Link-ul pentru completarea formularului de înscriere aici.
Ediția a patra a Festivalului de Muzică Bizantină va reuni interpreți din Sfântul Munte Athos, Grecia, Cipru, Liban, Statele Unite ale Americii și România.
Evenimentul este menit să promoveze tradițiile originale ale cântului bizantin, dar și să informeze publicul despre legătura care există între muzica bisericească și muzica bizantină de factură laică, așa-numita muzică din „tinda bisericii”.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 62, Ultimul acces: 2021-09-27 15:15:00