Sarbatorirea hramului manastirii „Nasterea Maicii Domnului” Lugoj - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Sărbătorirea hramului mănăstirii „Nașterea Maicii Domnului” Lugoj

[2021-09-09]
În fiecare an, surorile Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Provincia „Inima Neprihănită a Sfintei Fecioare Maria”, au sărbătorit la 7 septembrie 2021, hramul Mănăstirii „Nașterea Preacuratei Fecioare Maria” din Lugoj. La sărbătoare, alături de surorile baziliene din Lugoj au luat parte și surorile baziliene de la Cluj și Gherla.

Programul a început în curtea mănăstirii de la orele 18.00 cu rânduiala Acatistul Maicii Domnului. A urmat Sfânta Liturghie pontificată de Preasfinția Sa Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj. Au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, pr. prot. on. Ioan Pop, parohul Catedralei, pr. Ioan Brîndău, paroh la Budinț, pr. Alin Ioan Taichiș, paroh la Izvin, pr. Iulian Hașciar, paroh al sanctuarului marian de la Scăiuș, pr. Ardelean Narcis, paroh la Șanovița și pr. Ionuț Blidar, din parohia Timișoara V. Răspunsurile au fost date de corul Catedralei „Reînvierea” dirijat de prof. Olimpia Drăgan și de surorile baziliene.
În cadrul predicii, Preasfințitul Alexandru a vorbit despre Sărbătoarea Nașterii Preacuratei Fecioare Maria. A scos în evidență rolul Preacuratei Fecioare Maria în istoria mântuirii. „Iubiți credincioși”, a spus Preasfinția Sa, „evenimentul Nașterii Preacuratei Fecioare Maria era foarte mult așteptat; profeții Vechiului Testament știau că se va naște un mântuitor dintr-o femeie care îi va zdrobi capul diavolului și-l va aduce pe Fiul lui Dumnezeu pentru a răscumpăra neamul omenesc” (cf. Gen 3,15). „Nașterea Ta născătoare de Dumnezeu, bucurie a adus la toata lumea! Între toate femeile, ești binecuvântată și binecuvântat este rodul pântecelui tău! De nașterea Preacuratei fecioare Maria s-au bucurat și se bucură îngerii din cer, părinții Preacuratei Fecioare Maria Ioachim și Ana, s-au bucurat apostolii, mai târziu, s-a bucurat lumea întreagă de-a lungul a încă 2000 de ani. Cu toții ne bucurăm de acest dar pentru că prin Maria a venit Fiul lui Dumnezeu în lume”, a spus PS Alexandru.
În continuare Preasfinția Sa a revenit la textul evangheliei, subliniind episodul în care „o femeie din popor” se adresează lui Isus, cu cuvintele: „Fericit este pântecele care te-a purtat și fericiți sunt sânii pe care i-ai supt!” (Lc 11,27). Un compliment excepțional, un elogiu deosebit adus Mamei Sale, a afirmat cu emoție Preasfințitul Alexandru. Isus i-a răspuns: „Mai fericiți sunt cei care ascultă Cuvântul lui Dumnezeu și îl păzesc pe el” (cf. Lc. 11,28). PS Alexandru a făcut referire la cuvântul de învățătură al Sfântului Părinte Papa Francisc care, în cadrul rugăciunii „Angelus” de duminică, 5 septembrie a.c., a subliniat importanța ascultării cuvântului lui Dumnezeu și punerea lui în practică.
La finalul cuvântului de învățătură, Preasfințitul Alexandru a subliniat rolul important pe care îl are în societate forma de viață consacrată. În anul 1990, odată cu punerea în libertate a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, ÎPS Ioan Ploscaru – de pie memorie – cunoscând importanța surorilor călugărițe în viața pastorală a Bisericii, a organizat funcționarea acestei comunități mănăstirești OSBM la Lugoj. PS Alexandru a adus mulțumiri Surorilor Baziliene pentru activitatea depusă în Eparhia de Lugoj: predarea orelor de religie și cateheză copiilor și tinerilor de la Catedrală, activitatea la Catedrală precum și alte activități sociale și de caritate. Preasfinția Sa a mulțumit preoților concelebranți, corului și tuturor celor care au participat la hramul mănăstirii. „Maica Domnului să primească jertfele noastre și toate dorințele și să le prezinte la Fiul ei Isus Cristos; să fie o binecuvântare asupra noastră asupra orașului Lugoj, asupra României, asupra lumii întregi”, a spus în încheiere Preasfințitul Alexandru.
Sora Valentina, superioara locală a mulțumit Preasfinției Sale, Episcop Alexandru Mesian, pentru efortul pe care l-a făcut de a fi prezent de a ne ruga împreună, preacucernicilor preoți din Lugoj și din alte localități. A mulțumit corului, a mulțumit Maicii Provinciale Veridiana de la Cluj, care a fost prezentă la sărbătoare, a mulțumit Surorilor de la Cluj și de la Gherla care au binevoit a se osteni să facă un drum lung pentru a fi împreună în această seară și de-a o lăuda pe Preacurata Fecioară Maria. A mulțumit tuturor credincioșilor, prietenilor pentru că le sunt aproape surorilor nu doar în această seară ci tot timpul de când surorile baziliene sunt în Lugoj. „Dumnezeu să vă răsplătească și să vă binecuvânteze!”, a spus în încheiere Maica Valentina. Datorită contextului de pandemie Covid-19, nu s-a putut sta mai mult împreună cum s-a stat în alți ani, însă fiecare credincios a primit, la plecare, o mică amintire de la această sărbătoare. (ipod. Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 61, Ultimul acces: 2021-09-27 12:12:21