Expozitie la Budapesta: De la Ortodoxie la Credinta Catolica - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Expoziție la Budapesta: De la Ortodoxie la Credința Catolică

[2021-09-09]
În contextul celui de-al 52-lea Congres Internațional Euharistic (CEI), în data de 6 septembrie a.c., în Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta a fost deschisă expoziția Fericitul Vladimir Ghika / In spiritu caritatis. Cu această ocazie a avut loc și prezentarea publicației Eritis mihi testes, care conține înregistrările sonore ale Congresului Euharistic Internațional din 1938, tot de la Budapesta. La acest eveniment traducerea a fost asigurată de E.S. Iosif Csaba Pál, Episcop de Timișoara, care a tradus în direct pentru AngelusTV.

Cine a fost Vladimir Ghika, căruia i-a fost dedicată expoziția și a cărui persoană este legată și de istoria congreselor euharistice și de țara noastră? Ultima oară când am auzit de acest preot martir a fost când relicva sa – el fiind beatificat la 31 august 2013 – a fost inclusă, în mai 2021, pe crucea misionară, simbolul celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional. Crucea de stejar, placată cu bronz, purtând relicvariile mai multor sfinți și fericiți, păstrată în Bazilica din Esztergom și realizată de bijutierul Csaba Ozsvári, este de o valoare artistică și spirituală deosebită. Ea a fost dusă în luna noiembrie a anului 2017 și la Roma, cu ocazia vizitei ad limina apostolorum a Episcopilor maghiari, moment în care Papa Francisc a binecuvântat-o. La Sf. Liturghie celebrată în prezența Crucii Misionare la Battonya (Dieceza de Szeged-Csanád) au participat și credincioși din Dieceza de Timișoara. Simbolul misionar CEI este plasat lângă altar, în imensul spațiu liturgic creat în Piața Eroilor (Budapesta), în timpul marilor ceremonii. Printre relicvele sfinților, fericiților, mărturisitorilor și martirilor maghiari, așa cum am menționat, există și un martor de origine română al evenimentelor Congresului Euharistic Internațional din ’38, de la Budapesta.
La deschiderea festivă și la prezentarea de carte, cei prezenți au fost salutați de Dávid Rózsa, directorul general al Bibliotecii Naționale Széchényi, care a dat cuvântul ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop romano-catolic de București, sosit să participe la evenimentele CEI. În scurta sa intervenție, Arhiepiscopul de București, pe lângă prezentarea vieții bogate în întorsături luminoase, cu umbre dar și episoade tragice a preotului-prinț Ghika, a atras atenția asupra segmentului său de activitate, care formează și materialul expoziției: lucrările sale. Părintele Ghika a fost, de asemenea, un remarcabil poet, filozof, scriitor, dramaturg, muzician (organist) și artist.
Potrivit Arhiepiscopului Percă, înțelegerea desenelor și ilustrațiilor sale complexe, realizate cu meticulozitate și finețe, care amintește de munca ceasornicarilor, necesită clare cunoștințe teologice. În picturile sale, Vladimir Ghika a imortalizat în cea mai mare parte rezultatele meditației și experiențelor sale mistice. Expoziția prezintă astfel în primul rând latura artistică a monseniorului, care a vizitat și Congresul Euharistic Internațional din 1938. Reprezentându-l pe András Veres, Episcop diecezan de Győr (Ungaria), președintele Conferinței Episcopale Catolice Maghiare, Imre Kálmán, directorul Biroului Episcopal, l-a lăudat pe Vladimir Ghika, ca exemplu al vieții sacerdotale și susținător altruist al săracilor. El a citat parafraza sa la Fericirile evanghelice, în franceză: „Fericiți cei care aduc fericire prin adevăr; fericiți sunt cei care aduc fericire altora cu fericirea lor; fericiți sunt cei care aduc fericire altora prin suferința lor”.
Simona Tănăsescu, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta – pe lângă mulțumirile adresate curatorului expoziției, Anna Mária Orbán și tuturor colaboratorilor – și-a exprimat bucuria că această expoziție de la Budapesta, din cadrul CEI, s-a putut realiza după aproape opt ani de la data la care prințul Vladimir Ghika a fost beatificat de către Papa Francisc. Printre altele, istoricul de artă László Beke s-a referit și la această fericită inițiere, la „motivul” acesteia, deoarece Vladimir Ghika a fost nu numai un martir, ci și un făcător de minuni, un binefăcător al săracilor. El a recomandat expoziția, care poate fi vizitată până pe 25 septembrie, ca ea să rămână în atenția tuturor potențialilor vizitatori interni și străini.
Expoziția din sala de expoziții de la parterul Bibliotecii Naționale Maghiare Széchényi îl evocă pe Vladimir Ghika cu obiecte personale, fotografii, relicve, dar mai presus de toate prin operele sale de artă, printre care foi de calendar, ex libris-uri, imagini simbolice, educative etc. Expoziția a fost realizată în cooperare cu CEI, Arhiepiscopia Romano-Catolică din București, Institutul Cultural Român din Budapesta și Biblioteca Națională Maghiară Széchényi. (text: Pallós Tamás pentru Magyar Kurír; foto: Fábián Attila; traducere: biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 1226, Ultimul acces: 2024-04-14 01:10:11