Patriarhul Ecumenic participa luni la hramul bisericii romanesti din Istanbul - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Patriarhul Ecumenic participă luni la hramul bisericii românești din Istanbul

[2021-07-24]
de Ștefana Totorcea

Părintele Sergiu Vlad, parohul românilor din Turcia, a anunțat vineri pe Facebook că Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, va participa luni la liturghia oficiată cu prilejul hramului bisericii românești.
Sărbătoarea va începe duminică, la orele 16:30, cu slujba Vecerniei, și va continua luni, de la ora 9:00, cu slujba Utreniei și Sfânta Liturghie. Patriarhul Ecumenic va sosi la biserică la ora 9:30.
Sanctitatea Sa Bartolomeu I a mai participat la hramul bisericii românilor din Istanbul și în alți ani. Patriarhia Ecumenică a dat sfântul lăcaș în folosința comunității românești în 2004, iar în 2015 acordul de utilizare a fost reînnoit.
Biserica „Sfânta Muceniță Paraschevi” (Parascheva Romana – sec. II d.Hr.) din fostul cartier Prikidion a fost reconstruită din temelii în 1692 de Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu. Acum cartierul, situat pe malul răsăritean al Golfului Cornul de Aur, se numește Hasköy.
Din vechea biserică, anterioară ctitoriei brâncovenești, se păstrează cele patru icoane împărătești de pe catapeteasmă: Mântuitorul Pantocrator, Maica Domnului cu pruncul, Sfântul Ioan Botezătorul și Sfânta Muceniță Paraschevi, ocrotitoarea bisericii.
Lăcașul de cult adăpostește și moaștele Sfintei Arghira (30 aprilie), născută în Prusia Bitiniei în jurul anului 1692 și martirizată în aproximativ aceeași perioadă cu Sfinții Brâncoveni.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 80, Ultimul acces: 2021-09-13 06:27:20