Festival de Orga Cantus Ecclesiae, Catedrala Sf. Iosif, 23-30 mai 2021 - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Festival de Orgă Cantus Ecclesiae, Catedrala Sf. Iosif, 23-30 mai 2021

[2021-06-10]
În perioada 23-30 mai 2021, în Catedrala romano-catolică Sfântul Iosif din București a avut loc prima ediție a Festivalului de Orgă Cantus Ecclesiae. Festivalul a fost organizat de Oficiul pentru Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu din cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de București, împreună cu Asociația Culturală Enarmonia, în parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică București și Asociația Culturală Pro Contemporania. Unul din scopurile festivalului a fost și acela de a arăta că muzica gregoriană, trecută prin filtrul literaturii organistice, rezonează și în omul modern. Totodată, festivalul a avut ca scop motivarea tinerilor organiști, studenți ai instituțiilor de profil din țară, să-și însușească în repertoriul propriu lucrări de inspirație gregoriană și, de asemenea, încurajarea acestora de a promova această muzică și în alte concerte.

Festivalul de Orgă Cantus Ecclesiae a prezentat publicului larg frumusețea muzicii de orgă izvorâtă din imaginația diverșilor compozitori ce au avut ca sursă de inspirație teme ale muzicii gregoriene. Cu unele excepții, numele celor care au scris pentru orgă sunt mai puțin cunoscute, ceea ce nu face ca muzica lor să fie mai puțin impresionantă. În România, orga clasică cu tuburi este, în general, prea puțin cunoscută, iar în contextul unei culturi muzicale organistice destul de fragile, o astfel de inițiativă, deschisă unui public potențial numeros își propune tocmai popularizarea muzicii pentru acest instrument. Evenimentul a avut în centru repertoriul organistic inspirat din muzica gregoriană, structura festivalului fiind fundamentată pe doi piloni principali: pe de o parte concertele, iar de cealaltă parte conferințele. Astfel, programul festivalului a propus, în cele opt zile de evenimente, cinci concerte și trei conferințe, prezentate alternativ.
Soliștii concertelor au fost profesori și studenți ai claselor de orgă din instituțiile muzicale de învățământ superior din țară: Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzic㠄Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și Universitatea Transilvania din Brașov. Pe lângă aceștia au mai concertat Eduard Antal, organistul Catedralei Sf. Iosif, care a dat tonul festivalului, și Alexandru Catău, invitatul special din Paris, care a încheiat seria evenimentelor. Conferențiarii au fost profesori specializați în interpretare muzicală și muzică sacră.
La finalul primei ediții a Festivalului de Orgă Cantus Ecclesiae, aducem mulțumiri organizatorilor: Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, prin Oficiul pentru Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu, Asociația Enarmonia; partenerilor: Universitatea Națională de Muzică București, Asociația Pro Contemporania; sponsorului Centrul Sfinții Petru și Andrei și tuturor binefăcătorilor care au contribuit la susținerea acestui festival. Mulțumim Excelenței Sale, Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, pentru binecuvântare, susținere și încurajare; pr. Eugen Răchiteanu, rector Diana Moș și Consiliului de Administrație al Universității Naționale de Muzică din București pentru implicare, iar lui Oltea Șerban Pârâu îi mulțumim pentru promovare. Cu siguranță, festivalul nu ar fi avut aceeași căldură și candoare dacă nu ar fi existat gazda concertelor, carismaticul prezentator Bogdan Chenciu, căruia îi mulțumim pe această cale. Mulțumim pr. Ioan Ciobanu, parohul Catedralei Sf. Iosif din București, pentru că ne-a găzduit pentru cele cinci concerte.
Mulțumim conferențiarilor: pr. Matteo Feraldeschi, OFM – Roma, pr. Giuseppe Magrino OFMconv – Assisi, pr. Ciprian Antălucă, pr. Cristian Dumea, pr. Robert Râtan, pr. Eduard Soare; mulțumim moderatorilor: pr. Emanuel Chiricheș, OFMconv – Assisi, Alin Costea – Iași; le mulțumim traducătorilor conferințelor: Teofil Cernică, Alexandru Duma SJ și Eduard Mărtinaș SJ care ne-au ajutat să înțelegem conținutul discuțiilor. Mulțumim profesorilor: lect. univ. dr. Amalia Erdős, conf. univ. dr. Erich Türk, conf. univ. dr. Dan Racoveanu, dr. Steffen Markus Schlandt și invitatului de la Paris, Alexandru Catău. Mulțumim studenților Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca: Szintia Kulcsár – anul I, Cosmina Barna – anul II, Sámuel Sógor – anul II, Róland Réman – anul IV, Szilvia Szabo – master I; studenților Universității Naționale de Muzică din București: Maria Luisa Andrici – anul III, Daniel Ciobanu – anul I; studenților Universității Transilvania din Brașov: Iulia Reitu – anul IV, Geanina Sălăgean – master II. Mulțumim artiștilor lirici: Török Orsolya – mezzo soprană și Alin Costea – bariton. Mulțumim registranților: Maria Luisa Andrici și Ioan Paul Păuleț
Mulțumirile și aprecierile noastre se îndreaptă și către partenerii media: Signis România și casa de producție Symphonie 9 Production. Mulțumim de asemenea membrilor echipelor tehnice: Adriana Răcășan, Maria Pușcaș, Pr. Francisc Ungureanu, Toni Stoian, Narcis Cozmiuc, Cristian Panaitescu. Timpul nu va reuși să aștearnă uitarea peste aceste clipe minunate petrecute împreună, deoarece fotograful Zvasile Adrian a reușit să surprindă în fotografiile sale esență frumuseții festivalului. Îți mulțumim Zvasile Adrian! Primirea călduroasă a invitaților este meritul responsabilei de protocol, Doina Florescu, căreia îi mulțumim pentru ospitalitate. Mulțumim voluntarilor: Georgiana Nechita, Larisa Zelenin, Ilinca Banciu; ele au vegheat la buna desfășurare a concertelor. Mulțumim Cristinei Stoica de la Radio România pentru interviurile pe care le-a realizat cu artiștii Erich Türk și Steffen Markus Schlandt. Nu în ultimul rând, vă mulțumim dumneavoastră, publicul nostru drag, care ați fost alături de noi în aceste zile intense pline de activități culturale. (Eduard Antal, manager de proiect)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 11, Ultimul acces: 2021-06-16 03:25:28