Copiii de la Atelierele Brancusi au invatat sa incondeieze oua de la un mester popular | „Ducem traditia mai departe” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Copiii de la Atelierele Brâncuși au învățat să încondeieze ouă de la un meșter popular | „Ducem tradiția mai departe”

[2021-05-01]
de Gheorghe Anghel

Ultimele trei ateliere duminicale organizate la Parohia Brâncuși din Capitală au fost dedicate tehnicii încondeierii ouălor. Copii din parohie au învățat „să scrie pe ou㔠de la Viorica Carciga, meșter popular și membru fondator al Asociației „Renașterea obiceiurilor și tradițiilor românești”.
„Tradiția încondeierii ouălor reprezintă un fragment din spiritualitatea poporului român și este păcat ca această practică să nu fie transmisă din generație în generație. Am ales această tematică pentru atelierele noastre, deoarece copiii de la oraș, în general, sunt privați de aceste practici populare. Trebuie să ducem mai departe tradiția”, a declarat pr. paroh Costel Burlacu pentru Agenția de știri Basilica.
Parohia Brâncuși dedică, în fiecare an, câteva ateliere din perioada Postului Mare tehnicii încondeierii ouălor. Un rol important în buna desfășurare a atelierelor îl au voluntarii care se implică cu multă responsabilitate în activitățile parohiale.
„Fără ei (voluntari – n.r.) ne-ar fi greu să avem un standard înalt în activitățile pe care le desfășurăm. Sunt foarte implicați în organizarea atelierelor, în respectarea normelor sanitare actuale și sunt buni profesioniști”, a spus pr. co-slujitor Costin Dinu.
Ouă încondeiate de copiii participanți la ateleierele parohiei. Foto credit: Parohia Brâncuși
În privința încondeierii ouălor, pe lângă aspectele care țin de spiritualitate, Psihologul Ruxandra Ion, voluntar în cadrul atelierelor Brâncuși, spune că este o activitate care ajută la dezvoltarea atenției copiilor participanți.
„Tradiția și meșteșugul încondeierii ouălor este strâns legat de arta broderiei de pe costumele populare, fiind o adevărată punte psihologică între generații și strămoși noștri. Concentrarea, atenția și plăcerea de care au dat dovadă micii artizani din cadrul atelierului duminical, ne dovedește că legătura cu Dumnezeu este prezentă în sufletul fiecăruia”, a spus Ruxandra Ion.
Din cauza pandemiei, atelierele se desfășoară la demisolul lăcașului de cult cu un număr limitat de copii. De regulă, în fiecare duminică participă un număr de 12 copii, cu înscriere în prealabil.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 45, Ultimul acces: 2021-05-15 08:09:14