#NuVaTemeti, cu Sfantul Ioan Scararul. „Sufletul mandru este robul fricii lase” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

#NuVăTemeți, cu Sfântul Ioan Scărarul. „Sufletul mândru este robul fricii lașe”

[2021-04-07]
de Sorin Ionițe

Continuăm să luptăm în acest post cu slăbiciunile noastre urmând exemplul Mântuitorului și pe al prietenilor săi, sfinții.
Sub genericul #NuVăTemeți, ne facem curaj să deschidem „Scara dumnezeiescului urcuș” la treapta 20, unde marele sihastru din Sinai, Sfântul Ioan Scărarul, vorbește despre frica lașă sau nebărbătească.
Definițiile oferite de sfânt arată că frica vine din mândrie:
„Frica lașă este o simțire copilărească în sufletul îmbătrânit de slava deșartă. Frica lașă este o slăbire a credinței, arătată în așteptarea plină de spaimă a unor lucruri neprevăzute. Frica lașă este o primejdie mai înainte de frică; sau ea este o simțire plină de tremurare a inimii, clătinată și speriată de nenorociri îndoielnice. Frica lașă este lipsa încredințării. Sufletul mândru este robul fricii lașe, pentru că se bizuie pe sine și se teme de zgomotele lucrurilor și de umbre”.
Sf. Ioan explică în „Scar㔠c㠄cei ce plâng și nu se sperie de dureri nu sunt stăpâniți de frică, dar cei ce se înfricoșează de ceva își ies din minți”. „Și pe drept cuvânt. Căci e drept Cel ce părăsește pe cei mândri. El vrea să fim pedepsiți, ca și noi și ceilalți să nu ne trufim”.
Cuviosul scrie c㠄toți cei fricoși sunt iubitori de slavă deșartă, dar nu toți cei ce nu se tem sunt și smeriți la cuget”. „Nici tâlharii sau jefuitorii de morminte nu au frică”, amintește Sf. Ioan.
Nu poți birui frica dintr-o dată
„Scara” a fost practic redactată ca un manual duhovnicesc pentru monahii din Sinai. Cu toate acestea, opera are drept scop călăuzirea omului spre viața veșnică prin edificare spirtiuală.
Iată cât de practic detaliază cum să îți învingi temerile:
„În locurile în care te-ai obișnuit să-ți fie frică, nu pregeta să te duci pe întuneric. Iar de vei tremura puțin, această patimă copilărească și de râs va îmbătrîni împreună cu tine. Mergând, înarmează-te cu rugăciunea. Ajungând acolo, întinde mîinile în sus și biruiește pe vrăjmași, cu numele lui Iisus, căci nu e în cer și pe pămînt armă mai tare. Izbăvit de boală, preamărește pe Cel ce te-a izbăvit. Căci mulțumindu-I, te va acoperi în veci”.
Și continuă, explicând că procesul presupune perseverență.
„Așa cum nu vei putea umple niciodată stomacul dintr-odată, tot așa nu vei putea birui nici frica dintr-odată. Și pe măsura plânsului, va scădea și ea mai repede și pe măsura lipsei lui vom rămâne fricoși”.
Sfântul Ioan Scărarul spune c㠄uneori se înfricoșează mai întîi sufletul, alteori trupul și de la el trece și la celălalt”. El subliniază că atunci când frica fără motiv nu pătrunde în suflet, e mai aproape izbăvirea de boală.
Cum știm că ne-am eliberat cu adevărat de frică? „Când primim cu suflet deschis toate cele neașteptate, întru zdrobirea inimii”, mai scrie Starețul Sinaiului, autorul „Scării”.
Cel ce nu se teme de Domnul, se teme și de umbra sa
„Cel ce s-a făcut rob Domnului nu se va teme decât numai de Stăpânul său. Dar cel ce nu se teme încă de Acesta, se teme și de umbra sa”, conchide cuviosul Ioan.
Sfântul Ioan Scărarul a trăit în sec. 6-7 în Palestina. Cuviosul are ca zile de cinstire în Biserica Ortodoxă data de 30 martie și Duminica a patra din Postul Mare – 11 aprilie în acest an.
Vezi și alte articole din seria #NuVăTemeți.
Citește și alte câteva cuvinte duhovnicești din Scara Sfântului Ioan.
*Notă: Textele din „Scara” au fost preluate din „Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii”, volumul 9, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2013.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 1, Ultimul acces: 2021-04-08 15:11:06