Ziua Internationala a Limbii Materne | Cati romani vorbesc romana in afara granitelor - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2021 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Ziua Internațională a Limbii Materne | Câți români vorbesc româna în afara granițelor

[2021-02-21]
de Ștefana Totorcea

Ziua Internațională a Limbii Materne a fost proclamată de UNESCO în 1999 pentru a promova diversitatea culturală. Prin limba maternă se păstrează identitatea etnică și națională și se dezvoltă patrimoniul material și imaterial. De aceea, dreptul minorităților etnice de a studia și cultiva limba maternă este esențial.
Ziua Internațională a Limbii Materne are dedicată anual data de 21 februarie în memoria studenților care și-au pierdut viața în 1952, cerând recunoașterea oficială a limbii populației autohtone din estul Pakistanului.
Un clasament al site-ului de specialitate Ethnologue.com plasează limba română printre primele 40 care sunt cel mai bine dezvoltate și răspândite, atât ca număr de vorbitori, cât și ca număr de țări în care se vorbește.
Aceasta înseamnă că în multe țări este recunoscută ca limbă a minorității românești – fie ea autohtonă, în cazul românilor din jurul granițelor, fie în comunitățile de migranți români din diaspora.
Site-ul citat estimează ca numărul de vorbitori de limba română din lume ar fi de 24,5 milioane. Dintre aceștia, 18,7 milioane în țară, iar restul în afara granițelor – inclusiv în țări ca Argentina, Azerbaijan sau Kazahstan.
Dintre cei aproape șase milioane de români care vorbesc româna în afara României, aproximativ 4 milioane sunt românii basarabeni.
În 31 august 1989, în Sovietul Suprem al fostei Republici Sovietice Socialiste Moldova, în prezent Republica Moldova, românii au reușit să aprobe stabilirea limbii române ca limbă de stat și întoarcerea la grafia latină.
O jumătate de milion de vorbitori de română sunt în Ucraina: românii din regiunile Bucovina de Nord, Transcarpatia – Maramureșul de Nord și Odessa – sudul Basarabiei istorice.
O lege criticată de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei le interzice acestora și altor minorități folosirea limbii române în școli începând din 2023.
Româna se mai vorbește și în Voivodina și Timocul sârbesc, precum și în comunitățile din diaspora. Ca o dovadă a puterii comunităților de români din diaspora, în Franța a fost aprobată de curând și o programă opțională de studiu al limbii române.
Factbox: Limbile lumii
117 limbi vorbite în lume
40% din limbile lumii sunt pe cale de dispariție, cu mai puțin de 1.000 de vorbitori
Peste jumătate din populație vorbește doar 23 de limbi
Primele trei limbi ale lumii ca număr de vorbitori sunt engleza (1,27 de miliarde), chineza – dialectul mandarin (1,12 miliarde) și Hindi (637 milioane)

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 22, Ultimul acces: 2021-03-02 18:25:33