Pr. Prof. Nicu Moldoveanu a primit Crucea Patriarhala la aniversarea varstei de 80 de ani - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2024 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Pr. Prof. Nicu Moldoveanu a primit Crucea Patriarhală la aniversarea vârstei de 80 de ani

[2020-10-20]
de Iulian Dumitrașcu

Pr. Prof. Nicu Moldoveanu a primit marți din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la aniversarea vârstei de 80 de ani, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române: Crucea Patriarhală pentru clerici.
Distincția i-a fost oferit㠄pentru activitatea sa îndelungată, rodnică și folositoare Bisericii și societății”.
Crucea Patriarhală și diploma care o însoțește i-au fost înmânate de o delegație a Facultății de Teologie Ortodoxă din București (FTOUB), unde a activat Pr. Prof. Nicu Moldoveanu.
Delegația a fost reprezentată de Pr. Ioan Moldoveanu, profesor de Istoria Bisericii Ortodoxe Române, decanul instituției de învățământ și fiul Părintelui Nicu Moldoveanu, și de Pr. Zaharia Matei, dirijorul Coralei Te Deum Laudamus, lector de Muzică bisericească în cadrul FTOUB, și unul dintre ucenicii Pr. Nicu Moldoveanu.
© Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru
Părintele Nicu Moldoveanu i-a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru distincția primită.
„Mulțumim Preafericirii Sale pentru bucuria pe care ne-a făcut-o. Îi mulțumesc pentru toată atenția pe care ne-o dă și mă bucur de toată această apreciere”.
„Îl apreciez foarte mult și țin la Patriarhul acesta ca la nimeni altul”, a mărturisit renumitul preot profesor.
Crucea Patriarhal㠖 o cruce care se amplifică la infinit
Părintele Zaharia Matei a transmis cuvinte de apreciere și recunoștință în numele cadrelor didactice care au fost formate de Părintele Nicu Moldoveanu, „datorită căruia noi suntem astăzi profesori”.
„Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest moment aniversar și Îl rugăm să-i dăruiască părintelui profesor sănătate și ani mulți de acum înainte și multe roade în câmpul muzicologiei și al Bisericii”.
„Are această maturitate de a valorifica foarte mult tradiția muzicală bizantină din România. Am avut și avem ce învăța de la părintele profesor, dar îl am și ca model de credință”.
„Dumnezeu să ne dăruiască înțelepciune să continuăm misiunea pe care ne-a încredințat-o la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București”, a spus Părintele Zaharia, potrivit Radio Trinitas.
Părintele Profesor Nicu Moldoveanu
S-a născut în ziua de 20 octombrie 1940 în comuna Brătianu, astăzi Scânteia, din județul Ialomița, într-o familie cu 11 copii. A deprins de mic abecedarul credinței și tot de mic a descoperit pasiunea pentru cântarea de strană, de care nu s-a mai despărțit niciodată.
Mai târziu strălucit student, discipol și urmaș la catedră al profesorului Nicolae Lungu, a devenit lector, conferențiar și profesor la catedra de Muzică bisericească a Facultății de Teologie Ortodoxă din București.
Fii la curent cu noutățile noastre. Înscrie-te la Newsletter
A efectuat cursuri dirijorale și de compoziție muzicală la Academia de Muzică și Arte Reprezentative din Viena. A susținut numeroase evenimente concertistice, a tipărit cărți de cântări bisericești necesare stranei, antologii corale pentru coruri bărbătești și mixte.
Munca sa de cercetare s-a concretizat în publicarea a numeroase studii și volume de muzicologie bizantină, ediții critice, dicționare, volume monografice și volume de poezii religioase.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 487, Ultimul acces: 2024-04-13 11:06:56