Profesiune solemna de credinta si juramant de fidelitate in capela Institutului Teologic - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Profesiune solemnă de credință și jurământ de fidelitate în capela Institutului Teologic

[2020-09-08]
Șase diaconi și-au depus profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate în capela Institutului Teologic „Sfântul Iosif” din Iași. Celebrarea a avut loc luni, 7 septembrie 2020, în ajunul sărbătorii Nașterea Sfintei Fecioare Maria, fiind de față PS Iosif Păuleț, Mons. Benone Farcaș, rector, pr. Cristinel Fodor, director spiritual, profesorii formatori și colegii seminariști.

La începutul celebrării, PS Iosif Păuleț i-a invitat pe cei prezenți să se roage pentru candidații la Preoție, ca să fie statornici în chemare și să poată primi cu vrednicie misiunea apostolică. După lectura citită din Cartea a doua a lui Samuel, despre Profeția lui Natan, cu toții au intonat cuvintele psalmistului Inima mea se bucură în Dumnezeu, Mântuitorul meu. A urmat proclamarea fragmentului evanghelic luat din Sfântul Ioan (19,25-26), în care Isus, de pe cruce, îi încredințează Mariei pe discipolul iubit, iar acestuia pe mama lui. Făcând referire la acest text, PS Iosif Păuleț, în cuvântul de învățătură, i-a îndemnat pe diaconi să privească mereu la Maria ca la un model de slujire a lui Cristos, în Biserica pe care el însuși a înființat-o. Profesiunea solemnă de credință și jurământul de fidelitate reprezintă ultimul moment de pregătire pentru ziua în care vor primi taina preoției, a mai spus PS Păuleț, preoție care este a lui Cristos, iar el, ca mare și veșnic preot, o împarte celor pe care îi cheamă.
Celebrarea a continuat cu manifestarea publică a dorinței de a se consacra lui Dumnezeu și Bisericii Sale, rostită de cei șase candidați la preoție. Astfel, ei s-au angajat să îndeplinească toate obligațiile acestui Ordin sacru. „Așa promit, așa făgăduiesc, așa jur. Așa să mă ajute Dumnezeu și această sfântă Evanghelie a lui Dumnezeu, pe care o ating cu mâna mea”, au fost cuvintele finale ale jurământului, pe care le-au rostit îngenuncheați în fața episcopului. Întorcându-se la altar, PS Iosif Păuleț a introdus rugăciunea Tatăl Nostru după care a împărțit tuturor binecuvântarea sa apostolică. Celebrarea s-a încheiat cu îndemnul cântecului final, Mergeți în toata lumea, predicați evanghelia, la toată făptură. În acest timp, cei șase diaconi au semnat profesiunea solemnă, jurământul și declarația, în prezența a doi martori și a Episcopului Iosif Păuleț.
Sfânta Liturghie de hirotonire întru Preoție va avea loc astăzi, 8 septembrie 2020, în sărbătoarea Nașterea Sfintei Fecioare Maria, la ora 10.30, prin impunerea mâinilor PS Iosif Păuleț. Celebrarea va putea fi urmărită prin serviciul de transmisiuni al ERCIS Media, anticipată de o ediție specială care va începe la ora 09.30. Îi însoțim cu rugăciunea noastră pe cei șase candidați la preoție: Paul-Eduard Amariei (din Parohia Buhonca), Iulian-Michail Echert (din Parohia Rădăuți), Iulian-Robert Gherghel (din filiala Tupilați, Parohia Nisiporești), Paul-Alexandru Vîrgă (din filiala Breaza, Parohia Talpa), Leon Pișta (din Parohia Bacău – „Sfântul Nicolae”), Neculai-Marius Tiba (din Parohia Izvoarele). (Alexandra Cojan pentru Ercis.ro)

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 16, Ultimul acces: 2020-09-19 21:52:32