Drapelul, simbol identitar al poporului roman - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Drapelul, simbol identitar al poporului român

[2020-06-26]
de Gheorghe Anghel

Din anul 1998, românii sărbătoresc în fiecare an, în data de 26 iunie, Ziua Drapelului.
Cu acest prilej, în numeroase orașe din țară au loc ceremonii speciale, religios-militare, în cadrul cărora sunt oficiate și slujbe de binecuvântare a drapelului național, care este apoi arborat în mod solemn.
26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi este celebrată în fiecare an de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, consacrate istoriei patriei.
IPS Casian: Drapelul național este icoana neamului românesc
Prima reunire a celor trei culori, ca benzi separate de culoare, ca simbol vexilologic nu al principatului Țării Românești, ci al unităților miliției pământene și al navelor comerciale, datează din 1834, pe timpul domniei lui Al.D.Ghica. Benzile erau dispuse pe orizontală, cu fâșia roșie la partea superioară și cea albastră la partea inferioară. Pe galben, era pictată acvila cruciată, încoronată, ținând în ghiare un buzdugan și o spadă, înconjurată de o cunună ovală din frunze de stejar și laur; în colțuri, erau pictate acvile.
Drapelul Național – albastru, galben, roșu (de la lance) – a fost decretat, pentru prima oară, ca simbol național de Guvernul revoluționar provizoriu din Țara Românească în 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăție” înscrisă pe el și sfințit a doua zi în cadrul Marii Adunări Naționale de pe Câmpul Filaretului numit de atunci înainte Câmpia Libertății.
Și drapelul și Crucea cheamă oamenii la jertf㠖 Mitropolitul Moldovei
Tricolorul se impune în 1859, odată cu dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, dar în varianta dispunerii orizontale a benzilor de culoare. Primul steag din 1859, aflat în uz până în 1862, a avut fâșia albastră plasată sus, apoi, în a doua perioadă a domniei lui Cuza, fâșia roșie a fost dispusă la partea superioară.
Odată cu venirea domnitorului Carol I, din 1867, atât steagul țării, cât și drapelele și stindardele unităților militare vor avea benzile dispuse pe verticală, cu albastru lângă hampă.
România se alinia astfel regulilor vexilologice europene pentru steaguri tricolore care au, toate, banda de culoarea cea mai închisă, culoarea „rece”, lângă hampă.
Drapelul național este unul din cele trei simboluri naționale ale României, parte a identității naționale, alături de Stema națională și Imnul național.

Sursa: www.Basilica.ro


Contor Accesări: 58, Ultimul acces: 2020-07-13 11:04:22