Mons. Octavio Ruiz Arenas la lansarea noului „Directoriu pentru cateheza” - BISERICI.org este un proiect non-profit ce are ca scop crearea unui spatiu virtual de gazduire a informatiilor despre locașurile de cult din România.
BISERICI.org - Situl Bisericilor din România

© 2005-2020 BISERICI.org

eXTReMe Tracker
 Google Translate 

Știri și Evenimente

Mons. Octavio Ruiz Arenas la lansarea noului „Directoriu pentru cateheză”

[2020-06-25]
Mons. Octavio Ruiz Arenas
Între vorbitorii la de la conferința de presă de joi, 25 iunie 2020, de prezentare a Directoriului pentru cateheză, redactat de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, s-a aflat și Mons. Octavio Ruiz Arenas, secretar al acestui Consiliu. Prelatul a amintit că la 16 ianuarie 2013 Papa Francisc formula decizia de mutare a sarcinii catehezei din grija Congregației pentru Cler la Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări. „Papa Benedict al XVI-lea […] a dorit să sublinieze (astfel) rolul foarte important al catehezei în realizarea misiunii fundamentale a Bisericii: evanghelizarea.”

Cateheza este chemată la o reînnoire, a spus el, care „nu poate să constea numai într-o schimbare de strategie, sau în elaborarea de discursuri pur și simplu mai atrăgătoare”. A subliniat și tristul fapt că astăzi nu mai trăim într-o societate creștină, ci într-una secularizată, „în care fenomenul îndepărtării de credință este agravat de simțul sacrului pierdut de acum și scara valorilor pusă în discuție. Mulți dintre credincioși nu sunt mereu convinși pe deplin de ceea ce cred, sau conștienți de fundamentele credinței pe care o mărturisesc și uneori nu trăiesc o experiență autentică a ei. Pe baza acestor lucruri trebuie să fim conștienți că mulți botezați nu au primit niciodată o inițiere creștină, nu au fost încurajați de kerygmă, nu au ajuns la o întâlnire personală cu Cristos sau nu au avut sprijinul și însoțirea comunității creștine.”
Mons. Octavio Ruiz Arenas a explicat apoi că dicasterul al cărui secretar este a organizat o serie de întâlniri cu Episcopii și responsabilii departamentelor de nouă evanghelizare și cateheză din Conferințele Episcopale din America Latină, Europa și Statele Unite. ‘După aceea, în martie 2015, aici la Roma, un seminar de studiu cu experți din lumea academică și din organizațiile pastorale în domeniul catehezei, a lucrat cu intenția de a da o viziune globală a situației catehezei. În afară de asta, s-a considerat necesar să se aprofundeze înțelegerea modului în care activitatea catehetică se inserează în procesul de nouă evanghelizare. Astfel, în mai 2015, a fost elaborată o schiță de document cu titlul ‘Cateheză și nouă evanghelizare’ care, pornind de la Directoriul general pentru cateheză, a asumat ceea ce este indicat de Papa Francisc în exortația apostolică Evangelii gaudium. Acest proiect a fost prezentat membrilor acestui Consiliu Pontifical în timpul celei de-a II-a Adunări Plenare, ținută de la 27 la 29 mai 2015, și la sfârșit s-a decis că va fi mai oportun să se efectueze o actualizare a Directoriului din 1997.”
A continuat cu detalii despre elaborarea concretă a textului, care în toamna lui 2017 ajunsese deja la o a patra formă de redactare. Au mai urmat consultări, „cu corecturile necesare, ajungându-se la textul actual al noului Directoriu pentru cateheză: după douăsprezece redactări și aproape șase ani de muncă a fost aprobat de Sfântul Părinte la 23 martie, în comemorarea liturgică a Sfântului Turibiu de Mogrovejo, și a dispus publicarea sa.”

Sursa: www.Catholica.ro


Contor Accesări: 52, Ultimul acces: 2020-07-13 04:38:18